Ook Twentse 'verraders' weten niet te scoren in de Kuip

Drie Feyenoord-talenten spelen nu bij FC Twente. Gisteren waren ze – onder luid boegeroep – even terug in de Rotterdamse Kuip. Het bleef 0-0.

Leroy Fer (23), Luc Castaignos (20) en Jerson Cabral (22) dachten met FC Twente op een hoger plan te komen dan bij hun jeugdliefde Feyenoord. Het Rotterdamse legioen voelt zich verraden en liet dat gisteren in woord en gebaar weten. Beide partijen hoopten in de Kuip op sportieve wraak. De strijd bleef met een doelpuntloos gelijkspel onbeslist. „Een teleurstellend resultaat”, stelde Fer voordat hij als laatste de spelersbus van FC Twente in stapte.

Voor FC Twente voelde het gelijkspel als een nederlaag, Feyenoord mocht zich de morele winnaar van de middag noemen. Het elftal van coach Steve McClaren liet zich allerminst zien als een kampioenskandidaat en wist net als eerder in uitduels bij Ajax en PSV niet te overtuigen. De koppositie moest worden afgestaan aan PSV dat zaterdagavond met 5-1 bij Heracles won. McClaren kwam na afloop niet verder dan zijn inmiddels gebruikelijke cliché. „Als je wilt winnen, dan moet je scoren.”

Fer was weliswaar de beste speler van FC Twente, maar ook hij kon het verschil niet maken. Al was de fysiek sterke voetballer in de slotfase nog dicht bij een treffer. „We hebben genoeg kwaliteiten, maar we moeten scherper zijn”, verzuchtte hij. Spits Castaignos kwam na een teleurstellende wedstrijd weer niet tot scoren en bleef als topscorer van FC Twente staan op acht doelpunten. „Mijn optreden was heel matig. Ik heb niets gebracht”, zei hij. Cabral liep zonder een woord te zeggen het stadion uit.

Fer, Castaignos en Cabral hopen bij FC Twente de verwachtingen in te lossen op weg naar een avontuur bij een grotere club in het buitenland. De drie voetballers zijn inmiddels de status van talent ontgroeid, maar zijn in Enschede nog lang niet onomstreden. Tot dusver kenden ze ieder voor zich problemen. Door blessures, vormverlies en gebrek aan vertrouwen werden ze teruggeworpen om vervolgens langzaam weer stapjes vooruit te zetten.

Het verwachtingspatroon van Fer is het hoogste. Ruim anderhalf jaar geleden werd hij voor 5,5 miljoen euro gekocht als een speler die Bryan Ruiz en Theo Janssen moest doen vergeten. De voetballer met Antilliaans bloed in zijn aderen droeg het prijskaartje aanvankelijk als een loden last en had moeite rust in zijn spel te krijgen. Hoewel Fer meer dan honderd wedstrijden voor Feyenoord had gespeeld, was hij als voetballer allesbehalve volwassen.

Vorig seizoen liet Fer slechts bij vlagen zijn talenten zien en was een uitverkiezing voor het EK voor de destijds eenvoudige international eigenlijk nooit een optie. Maar aan het begin van de huidige voetbaljaargang bleek alles opeens op zijn plaats te vallen. Fer begon dusdanig goed dat de nieuwe bondscoach Louis van Gaal hem bij Oranje haalde. Uitgerekend bij zijn invalbeurt in zijn tweede interland tegen Turkije liep hij een zware knieblessure op en raakte maanden uitgeschakeld.

Castaignos gold in de jeugd van Feyenoord als hét grote talent in de spits. De voetballer met roots uit Kaapverdië had nog geen 37 wedstrijden voor Feyenoord gespeeld toen hij in 2011 al de overstap maakte naar Inter. Bij de Italiaanse topclub speelde Castaignos slechts zes competitieduels en belandde op een zijspoor. De spits had in zijn hart best teruggewild naar Feyenoord, maar de Rotterdamse club kon hem niet meer betalen. FC Twente haalde hem afgelopen zomer voor zes miljoen euro als opvolger van Luuk de Jong naar Enschede.

Dit seizoen staat Castaignos tot dusver pijnlijk genoeg symbool voor het gebrek aan scorend vermogen bij FC Twente. De club uit Enschede heeft met slechts veertien tegentreffers verreweg het minste aantal doelpunten tegen in de eredivisie, maar kwam zelf tot slechts 35 gemaakte treffers. Het doelpuntloze gelijkspel gisteren in de Kuip was symptomatisch voor FC Twente. De verdedigers van de ploeg benadrukten allemaal dat het vooral schort aan doelpunten voorin. Castaignos kon het niet meer dan beamen.

Vleugelaanvaller Cabral, die een half jaar geleden werd geruild voor Wesley Verhoek, blijkt ook bij FC Twente niet zo goed te zijn als hij zelf denkt. De zoon van een Kaapverdische vader kwam gisteren bij zijn terugkeer in Rotterdam niet van de reservebank af. Een invalbeurt had hem ongetwijfeld op een fluitconcert van de Rotterdamse aanhang komen te staan. Dat bleef hem in tegenstelling tot Fer bespaard.

„Verrader”, galmde het door de Kuip als Fer de bal had. Het raakte hem nauwelijks. Fer: „Ach, ze mogen wel weer met iets nieuws komen. Of er gewoon mee stoppen kan ook. Maar de fans van Feyenoord zijn nu eenmaal heel emotioneel. Mijn overstap naar FC Twente ligt gevoelig. Toch blijf ik voor altijd een jongen van hier.”