Oenema maakt reuzenstappen

Thijsje Oenema reed op de WK sprint twee keer een Nederlands record op de 500 meter. Ze kwam net niet op het podium.

Uitgelaten berekende Thijsje Oenema haar progressie, nadat ze gisteren het Nederlands record op de 500 verbeterde tot 37,06 seconde. Op zaterdag dook ze in 37,38 al voor het eerst onder de oude toptijd (37,54) van Andrea Nuyt uit 2002. En haar persoonlijk record stond voor de WK sprint in Salt Lake City op 37,64. „Daar is nu dus bijna zestiende vanaf. Dat zijn stappen die je normaal gesproken alleen maakt als je junior bent. Zulke happen nemen is heel leuk.”

De Amerikaanse Heather Richardson (23) maakte op haar thuisbaan de favorietenrol waar en werd voor de eerste keer wereldkampioen sprint. Met twee solide 500 meters en winst op de laatste 1.000 meter verbeterde ze het wereldrecord puntentotaal. Achter de Chinese titelverdedigster Jing Yu (tweede) en de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa (derde) eindigde Oenema met een Nederlands record puntentotaal als vierde. „Wel een beetje balen”, vond ze. „Maar vorig jaar was ik tiende en nu vierde. Dat is toch een hele stap.”

Net als Marianne Timmer, Annette Gerritsen of Margot Boer zag Oenema (24) de afgelopen jaren haar pogingen mislukken om het nationale record te verbeteren waarmee Nuyt vierde werd op de Spelen van Salt Lake City 2002. Tot dit weekeinde. Op de tweede 500 meter opende ze in 10,23 als snelste van allemaal. Slechts wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa bleek in 36,99 uiteindelijk sneller dan Oenema. Haar 37,06 was de tweede tijd op dit WK en de negende tijd ooit gereden. Alleen Lee Sang-hwa (drie keer), Jin Yu, de Duitse Jenny Wolf (drie keer) en Chinese Wang-Beixing waren sneller. Dromen van een 36’er? „Nu nog niet, maar ooit komt dat wel.”

Vorig seizoen maakte Oenema, die lang gold als een breekbare sprintster, grote progressie in de ploeg van de coaches Renate Groenewold en Peter Kolder. Haar 1.000 meter werd beter en bij de WK afstanden in Thialf haalde ze brons op de 500 meter. Toch stapte ze dit jaar over naar de Ligaploeg rond kopvrouw Margot Boer. „Ik heb nu sprintvrouwen om me heen van wereldniveau. Je trekt je aan elkaar op, kunt van elkaar leren.” Bij de WK eindigde Boer na een solide toernooi zonder uitschieters als zevende.

Voor Oenema lonkte zelfs even het erepodium, maar met een tijd van 1.14,23 verloor ze op de afsluitende duizend meter net de slag om brons van Lee Sang-hwa (1.14,19). De Friese schaatsster had de pech dat ze schrok toen tegenstandster Nao Kodaira op de laatste kruising vlak voor haar onderuit gleed. „Dat was jammer, anders kan je op die kruising achter haar aanrijden. Nu was ik helemaal kapot.”