Niermann vierde Raborenner die dopinggebruik bekent

Grischa Niermann op kop voor de Raboploeg met in zijn wiel Thomas Dekker tijdens de UCI Pro Tour ploegentijdrit in Eindhoven ter voorbereiding op de Tour van 2006. Foto ANP / Vincent Jannink

Opnieuw heeft een voormalig wielrenner van de gewezen Rabobankploeg bekend doping te hebben gebruikt. De Duitser Grischa Niermann zegt van 2000, zijn eerste jaar bij Rabo, tot en met 2003 enkele keren het verboden middel epo te hebben gebruikt.

Niermann reed lang voor de Nederlandse ploeg. Hij was van 2000 tot en met 2012 actief als renner. Daarna werd hij ploegleider van het opleidingsteam dat na de opheffing van het profteam werd overgenomen door de KNWU.

Meewerken met Commissie Sorgdrager

De Duitser werd in 2000 direct 24ste in de Tour de France. Ook in zijn zelfbenoemde dopingjaren erna reed hij de Ronde, maar met wisselend resultaat. In 2001 gaf hij op, de twee jaar daarna eindigde hij als 51ste en 28ste. Hij reed de ronde daarna nog vijf keer maar evenaarde dat resultaat uit 2000 nooit meer. Wel werd hij 22ste in de Giro van 2002 en in 2008 dertigste in de Vuelta. Grote overwinningen boekte de knecht nimmer.

De 37-jarige blijft in dienst als ploegleider van het opleidingsteam van de KNWU, de Nederlandse wielerbond. Hij zal in die functie een half jaar schorsing opgelegd krijgen door de commissie Sorgdrager. Die zogenoemde onderzoeks- en adviescommissie onder leiding van oud-minister van Justitie Winnie Sordrager doet onderzoek naar de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen.

Bond houdt vertrouwen in Niermann

Niermann blijft het vertrouwen houden van de KNWU en keert na zijn schorsing terug bij het opleidingsteam. De Duitser heeft kort gereageerd in een persverklaring, maar zegt ‘verdere relevante informatie’ te delen met de anti-dopingautoriteiten en de commissie:

“Met dank aan de mensen om mij heen heb ik mij in 2003 gerealiseerd dat het gebruik van verboden middelen niet de weg was die ik wilde bewandelen. Daarom ben ik ermee gestopt. De tien jaren daarna heb ik geprobeerd om voor de jonge renners van Rabobank een voorbeeld te zijn, als een hardwerkende en vooral eerlijke prof. Om die donkere periode nu weer op te rakelen, doet mij veel pijn, maar sterkt mij in mijn beslissing dat ik er in 2003 een streep onder heb gezet.”

Vierde biecht

Na Thomas Dekker, Danny Nelissen en Marc Lotz is Niermann de vierde renner die met naam en toenaam bekent doping te hebben gebruikt als Raborenner. Eerder deed ook Max van Heeswijk dat, maar die trok zijn woorden later terug.

De bank als sponsor zei vorige week geschokt te zijn door de recente onthullingen. In oktober trok Rabobank zich na zeventien jaar terug vanwege het veelbesproken Usada-rapport.

Grischa Niermann over zijn afscheid van de actieve wielersport eind vorig jaar: