Myjer nog altijd snelste grapjas

Even Geduld Aub!, door Jochem Myjer. Gezien: 25/1 in de Schouwburg, Almere. Tournee t/m 14/6. Inl. jochemmyjer.nl

„Ik ben zo blij om hier te staan”, begint Jochem Myjer – en dat is geen praatje voor de vaak. Twee jaar geleden moest er een tumor uit zijn ruggenmerg worden gehaald. De man die zich jarenlang met groot succes manifesteerde als de ADHD’er onder de cabaretiers, leek voorgoed op nonactief te raken. De chirurg was twaalf uur lang met hem bezig, zegt Myjer: „Ik zou daar het geduld absoluut niet voor hebben.” Maar alles ging goed. En nu is hij terug, met nog bijna net zo veel druktemakerij als vroeger.

Op het podium staat achter hem nog een tweede blikvanger: een metershoog borstbeeld waarop via ingenieuze projecties te zien is wat zich binnen zijn hoofd afspeelt. Die visuele vondsten leveren ook de beste grappen op in Even Geduld Aub!. Want verder is Myjer (35) vooral een in geluidjes, stemmetjes en imitaties van Bekende Nederlanders gespecialiseerde grapjas gebleven, die zijn grollen zo snel afvuurt dat zijn vaste publiek zich kennelijk niet meer bekommert om het niveau. Hij zet de volgende grap alweer in als er nog volop wordt gelachen om de vorige. Het is een spervuur van simpele kwinkslagen. Over malligheid met leraren op school, gekkigheid in de sauna en de sportschool, de manier waarop een Rotterdammer het woord kangoeroe uitspreekt (en een Amsterdammer het woord gorilla), de zangstijl van de Toppers – vederlicht vertier dat hij met veel bravoure te berde brengt.

De beloofde „tumorhumor” blijft goeddeels achterwege. Hij leest enkele ziekenhuisnotities voor, die echter niet verder gaan dan wat lichte spot over andere patiënten en verplegers. En niet over de penibele situatie waarin hij zichzelf bevond. Dat is blijkbaar zijn stiel niet. En zijn publiek zit er evenmin op te wachten. Jochem Myjer is overal alweer uitverkocht.