'Mussolini deed ook veel goeds'

De fascistische dictator Benito Mussolini heeft Italië veel goeds gebracht, en zijn rassenwetten waren natuurlijk een vergissing, maar hij moest wel om Hitler niet boos te maken. Dit zei oud-premier Silvio Berlusconi, kandidaat voor rechts bij de verkiezingen van 24 februari, gisteren bij een plechtigheid ter herdenking van de Shoah. Letterlijk zei Berlusconi: „Het is duidelijk dat de toenmalige regering, uit angst dat de Duitse macht zou leiden tot een volledige overwinning, er de voorkeur aan gaf zich met Duitsland te verbinden in plaats van zich ertegen te verzetten. Als onderdeel van deze alliantie waren er verplichtingen, waaronder de strijd tegen, en de vernietiging van joden. De rassenwetten waren de grootste fout van Mussolini als leider, maar hij heeft in veel andere opzichten goed werk gedaan.” Later op de dag, na een storm van kritiek, zei hij dat er geen twijfel aan kan bestaan dat het fascisme een dictatuur was. Maar voor zijn geloofwaardigheid hielp het Berlusconi niet dat hij tijdens de Shoah-herdenking in slaap was gevallen.