'Moslims denken dat de Koran homoseksualiteit afwijst, maar dat is niet zo'

Muhsin Hendricks, de ‘roze imam’, kreeg gisteren de homo-emancipatieprijs.

Het is tijd dat moslims „wakker worden” en zich „realiseren dat ook veel islamieten homo zijn”. Muhsin Hendricks (45) is de eerste imam ter wereld die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit. De ‘roze imam’ kreeg gisteren de Bob Angelo Award uitgereikt, de jaarlijkse homo-emancipatieprijs van COC Nederland.

De Zuid-Afrikaan Hendricks groeide op in een orthodox islamitisch gezin en trouwde met een vrouw. Op zijn 29ste kwam hij uit de kast. „Forced by nature”, zegt hij zelf. Daarna zette hij The Inner Circle op, een organisatie die homofobie onder moslims bestrijdt. Hendricks kwam meerdere malen naar Nederland om islamitische homoseksuelen te helpen bij het accepteren van hun geaardheid. Volgens het juryrapport geeft de imam hun „de kracht om te zijn wie ze zijn”.

Hendricks is „zeer vereerd” met de prijs van COC. Die ziet hij als „een vorm van erkenning voor het werk dat ik doe”. Want steun heeft hij nodig. „Mijn reis is vaak eenzaam”, zegt Hendricks.

Hoe reageren collega-imams op uw inzet voor de homogemeenschap?

„Toen ik jaren geleden begon, preekten imams in moskeeën dat ik vermoord zou moeten worden. Ik merk dat de islamitische gemeenschap de laatste twee, drie jaar haar mening bijstelt. De reacties worden minder fel. Volgens mij krijgt men door dat ik moslimjongeren niet aanzet om homo te worden. Men begrijpt dat er iets gedaan moet worden, dat het zo niet langer kan.”

Waarom zijn veel moslims zo fel gekant tegen homoseksualiteit?

„Er zijn zoveel imams en geloofsboeken die vertellen dat het fout is dat het moeilijk is om anders te denken. Veel moslims durven geen kritische vragen te stellen over de Koran, omdat ze bang zijn om in de hel te komen. Ze denken dat de Koran homoseksualiteit zou afwijzen. Terwijl dat niet zo is.”

Staan er geen homo-onvriendelijke teksten in de Koran?

„Het verhaal over de verdorven steden Sodom en Gomorra wordt door moslimtheologen gebruikt om homoseksualiteit af te keuren. In die steden waren er mannen die seksuele relaties aangingen met andere mannen. Maar als je goed leest, zie je dat het verhaal gaat over mannen die zich verkeerd gedragen, mannen die perverse handelingen verrichten. Niet over homoseksualiteit.”

Toch durven moslimjongeren nauwelijks uit de kast te komen.

„Voor hen staat veel op het spel. Ze dreigen verstoten te worden uit hun familie. Sommigen kiezen ervoor om toch met een vrouw te trouwen, omdat ze denken dat God dat van hen verlangt. Tegen hen zeg ik: ga terug naar de Koran, zoek uit wat die teksten betekenen. Ik heb zelf ervaren dat je belijdend moslim kunt zijn en tegelijk homo.”

Momenteel woedt in Frankrijk een discussie over het homohuwelijk. Zou u als imam twee mannen in de echt verbinden?

„Ik ben zelf getrouwd met een man, dat is legaal in Zuid-Afrika. Een grote groep mensen in Frankrijk voert oppositie tegen het homohuwelijk. Voorstanders zouden net zo veel geluid moeten maken. We moeten staan voor onze rechten. Homorechten noem ik het niet. Het recht om lief te hebben, is een mensenrecht.”