Morsi roept noodtoestand uit na rellen in Egypte

Het wemelt in Port Said van legertroepen en tanks nadat zaterdag rellen ontstonden tussen boze inwoners en ordediensten.

Port Said. Bij rellen in het Egyptische Port Said vanwege de terdoodveroordeling van 21 voetbalsupporters, zijn dit weekend meer dan 45 mensen omgekomen. De Egyptische president Mohammed Morsi heeft voor dertig dagen de noodtoestand uitgeroepen, naast Port Said in nog twee steden: Suez en Ismailia. Ook is een avondklok ingesteld.

Zaterdag kregen 21 mensen de doodstraf voor de voetbalrellen van begin vorig jaar. Toen liep een duel tussen de teams Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Kairo uit op een bloedige veldslag waarbij 74 mensen omkwamen.

Nadat het vonnis was uitgesproken probeerden familieleden van de verdachten in te breken in de gevangenis van Port Said om de veroordeelden te bevrijden. Bij de onlusten kwamen ook twee voetballers om.

De lokale overheden in Port Said hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten om niet aan het werk te gaan. Hoteliers zouden hun gasten hebben aangeraden te vertrekken en winkels blijven dicht. Bij de begrafenis van een aantal doden door de rellen zijn zondag opnieuw vele doden gevallen.

De rechter lichtte zaterdag de terdoodveroordeling van de verdachten niet nader toe. In totaal waren er 72 verdachten in de zaak. Veroordelingen van de overige 52 verdachten zullen plaatsvinden op 9 maart. Reuters, AP