Monti gedwongen steun aan interventie Mali terug te trekken

Malinese troepen vertrekken in Bamako met een Frans vliegtuig richting de frontlinies. Foto AP / Ghislain Mariette

Italië komt terug op zijn toezegging van steun aan de Franse militaire campagne tegen islamitische extremisten in Mali. Premier Mario Monti zei vandaag dat zijn demissionaire regering daar in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgende maand onvoldoende politieke steun voor heeft.

Een voorstel om drie transportvliegtuigen en 24 militaire adviseurs beschikbaar te stellen is al wel door de Kamer van Afgevaardigden aangenomen. Volgens Monti zijn echter veel parlementsleden die voor hebben gestemd niet herkiesbaar en hebben leiders van de partijen die zijn technocratenregering steunen hun bedenkingen geuit.

‘Politieke voorwaarden ontbreken’

Minister van Buitenlandse Zaken Giulio Terzi zei dat het nieuwe parlement met voorrang over logistieke steun aan Frankrijk moet stemmen, maar ‘op het moment ontbreken de politieke voorwaarden’.

Afgelopen weekend intensiveerden de Verenigde Staten juist de steun aan het Franse leger in Mali. De Franse troepen boekten de afgelopen dagen met Malinese strijdkrachten enkele successen in hun strijd met de islamitische militanten. Zo werd de stad Gao heroverd en vanochtend meldden zij dat het vliegveld van Timboektoe eveneens heroverd was op de rebellen, waarna de gehele stad omsingeld is.

Waardevolle historische geschriften in brand gestoken

In Timboekte is wel een bibliotheek met waardevolle historische geschriften in brand gestoken. Dat heeft de burgemeester van de Malinese stad vanochtend telefonisch vanuit de hoofdstad Bamako laten weten.

Burgemeester Ousmane Halle kon nog niet precies zeggen hoe groot de schade is, maar zei dat de extremisten veel antieke boeken over cultuur, wetenschap en geografie hebben vernietigd.