Medvedev stelt positie van Assad weer ter discussie

De kans dat de Syrische president Assad aan de macht kan blijven wordt volgens de Russische premier Medvedev elke dag „kleiner en kleiner”.

Moskou. In een interview met CNN dat is vrijgegeven door zijn medewerkers, zegt Dmitri Medvedev dat er een einde moet komen aan het bewind van de Syrische president Assad en het bloedvergieten in Syrië. „Maar ik herhaal, dit moet besloten worden door het Syrische volk. Niet door Rusland, niet door de Verenigde Staten, door geen enkel land”, aldus de Russische premier. „De taak voor de Verenigde Staten, de Europeanen en de regionale bevoegdheden is om de partijen te laten onderhandelen. En niet gewoon te eisen dat Assad moet vertrekken en dat hij dan wordt geëxecuteerd, zoals Gaddafi. Of op een stretcher de rechtbank wordt ingedragen, zoals Mubarak."

Rusland heeft drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd en wordt altijd gezien als Assads trouwste bondgenoot. Maar Rusland heeft de laatste tijd steeds meer afstand genomen van de Syrische dictator. Zo liet Moskou onlangs weten Assad geen asiel te zullen verlenen mocht hij zijn land ontvluchten. Het bloedvergieten in Syrië begon 22 maanden geleden, toen straatprotesten uitgroeiden tot een gewapende opstand tegen Assads bewind. Deze heeft tot op heden 60.000 doden geëist.

Medvedev waarschuwt dat Assad niet met geweld gestopt moet worden, dan zal er volgens hem „een burgeroorlog uitbreken die decennia kan duren”. Reuters