Dit is een artikel uit het NRC-archief

Koningshuis

Máxima wordt koningin, Beatrix na abdicatie prinses

SINGAPORE - Prinses Maxima en prins Willem-Alexander bezoeken het onderzoekscentrum Aquatic Science Centre op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT
SINGAPORE - Prinses Maxima en prins Willem-Alexander bezoeken het onderzoekscentrum Aquatic Science Centre op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT Prinses Maxima en prins Willem-Alexander bezoeken het onderzoekscentrum Aquatic Science Centre op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore, vorige week. Foto ANP / Robin Utrecht

Prins Willem-Alexander neemt niet de naam aan van koning Willem IV zodra hij op 30 april koningin Beatrix opvolgt. Hij wordt koning Willem-Alexander, Máxima wordt koningin. Dat heeft premier Rutte gezegd in reactie op de toespraak van koningin Beatrix.

Rutte zei in zijn reactie:

“Ik weet zeker dat de prins en prinses als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een overtuigende wijze invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol.”

Prins in 1997: ik wil Willem IV genoemd worden

In 1997 zei prins Willem-Alexander nog in een interview met Paul Witteman dat hij koning Willem IV genoemd zou willen worden:

“Terugkijkend in de geschiedenis was er al een Willem-Alexander die als koning ook Willem is geworden, dus het zou in de lijn van de verwachting liggen.”

Witteman vroeg toen:

“U zou Willem IV genoemd willen worden?”

Willem-Alexander antwoordt:

“Ja”

Een overzicht van het leven van prins Willem-Alexander tot aan de troonsopvolging van den NOS:

Beatrix na abdictie prinses

Beatrix wordt na de abdicatie prinses, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Prinses Catharina-Amalia is straks de eerste in lijn van troonopvolging en daarmee prinses van Oranje. Prinses Alexia en prinses Ariane zijn tweede en derde in lijn. Daarna volgt prins Constantijn.

De kinderen van prinses Margriet komen niet langer in aanmerking voor de troon, en zijn vanaf 30 april niet langer lid van het koninklijk huis.

Jorge Zorreguieta niet bij inhuldiging

Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, zal niet aanwezig zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander en zijn dochter in Amsterdam. Ook andere familieleden zijn niet aanwezig bij de inhuldiging op 30 april. Dat heeft prinses Máxima aan premier Mark Rutte laten weten, meldt een woordvoerder van de RVD.

Volgens NRC-redacteur Koninklijk Huis, Daniëlle Pinedo wordt hiermee mogelijke ophef voorkomen.

“Als Jorge Zorreguieta wél aanwezig was geweest, dan had je geen neutraal begin van de abdicatie gehad, ook in verband met de dreigende rechtszaken tegen hem.”

Jorge Zorreguieta mocht in 2002 niet bij het huwelijk van zijn dochter zijn vanwege zijn betrokkenheid bij het regime van generaal Jorge Videla in Argentinië.

Koning en koningin blijven in Wassenaar wonen

Willem-Alexander en Máxima blijven, ook als zij koning en koningin zijn, voorlopig op Eikenhorst in Wassenaar wonen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat weten:

“Op een gepast moment verhuist het gezin naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag.”

Paleis Huis ten Bosch wordt in de tussenliggende periode gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde blijft in gebruik als werkpaleis.
Beatrix zal nadat zijn troonsafstand heeft gedaan op termijn verhuizen naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.