Luchthaven Timboektoe heroverd - ‘oorlog Mali wordt niet in steden gewonnen’

Een foto verspreid door het Franse leger toont Malinese militairen op de luchthaven van Gao.
Een foto verspreid door het Franse leger toont Malinese militairen op de luchthaven van Gao. Foto AP / Ghislain Mariette

Franse en Malinese militairen hebben belangrijke delen van Timboektoe heroverd. Paratroepen en door helikopters ondersteunde grondtroepen namen de luchthaven en de toegangswegen tot de stad vannacht in bezit.

Tot nog toe hebben de Franse strijdkrachten weinig tegenstand ondervonden van de islamitische extremisten die het noorden van Mali innamen nadat een militaire staatsgreep in maart tot wanorde had geleid. Dit weekend werd ook de stad Gao heroverd. Eerder kregen de militairen de steden Diabaly en Douentza al onder controle. Als Timboektoe helemaal in handen is van de Fransen en de Malinezen, is de stad Kidal het enige overgebleven bolwerk van de extremisten.

‘Voor de strijd zijn woestijnratten nodig’

Deze oorlog zal niet in de steden worden gewonnen, schreef onze correspondent Koert Lindijer onlangs in NRC Handelsblad:

“De Fransen, straks versterkt met honderden West-Afrikaanse militairen, zullen vermoedelijk redelijk makkelijk de drie belangrijke steden Timboektoe, Kidal en Gao in het door extremisten bezette noorden veroveren. Maar gebied innemen is niet de grootste uitdaging in de strijd tegen de geschatte 3.000 opstandelingen. Om hen te verslaan moet de interventiemacht ze tot op de laatste zandduinen, grotten en bergen achtervolgen, en niet alleen in Mali, maar ook in buurlanden. Voor die strijd zijn woestijnratten nodig, strijders met een grondige kennis van de Sahara, die hun weg vinden door naar de sterren te kijken, die de waterbronnen weten te vinden en de plaatselijke heersers kennen.”

Bibliotheek Timboektoe in brand gestoken

Bij hun aftocht uit Timboekte hebben Islamitische rebellen een bibliotheek met historische manuscripten in brand gestoken, meldt de burgemeester van de Malinese stad aan AP. Burgemeester Ousmane Halle kon nog niet precies zeggen hoe groot de schade is, maar zei dat de extremisten veel antieke boeken over cultuur, wetenschap en geografie hebben vernietigd.

Al Jazeera over de strijd in Mali


Grotere kaart weergeven