Live meekijken: parlementariërs eisen opheldering over Fyra in Brussel

Foto EPA / Thierry Roge

Parlementariërs uit België en Nederland eisen vandaag in Brussel opheldering over het Fyra-fiasco tijdens een zeldzame gezamenlijke hoorzitting. Volg hier live de hoorzitting.

Tijdens de zitting geven NS-topman Bert Meerstadt en Marc Descheemaecker, topman van de Belgische vervoerder NMBS, een toelichting op de problemen. De Nederlandse parlementariërs Paulus Jansen (voorzitter, SP), Betty de Boer (VVD), Duco Hoogland (PvdA), Machiel de Graaf (PVV), Sander de Rouwe (CDA), Stientje van Veldhoven (D66) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zijn bij de hoorzitting aanwezig.

NB: de livestream over de Fyra-hoorzitting kampt soms met technische problemen.

NRC Handelsblad schreef afgelopen weekend op basis van een vertrouwelijke notitie van de Belgische spoorwegen dat financiële overwegingen de doorslag hebben gegeven bij de aanschaf van de Fyra-treinen van de Italiaanse firma AnsaldoBreda.

De Fyra-treinen naar Brussel werden vorige week donderdag van het spoor gehaald, vanwege aanhoudende technische problemen. Zowel NS als het Belgische spoorbedrijf heeft een schadeclaim ingediend bij het Italiaanse bedrijf.