Kortkolom sport

Afrika Cup: Marokko out, Kaapverdië door

Johannesburg. Marokko is al in de groepsfase uitgeschakeld bij het toernooi om de Afrika Cup. Net als tegen Angola (0-0) en Kaapverdië (1-1) werd tegen gastland Zuid-Afrika gelijkgespeeld: 2-2. Een gelijkspel had voor Marokko niet fataal hoeven zijn, maar door een doelpunt in de laatste minuut van Kaapverdië tegen Angola werd het dat wel. Kaapverdië, met drie spelers uit het Nederlandse betaald voetbal, won met 2-1 en plaatste zich in groep A, samen met Zuid-Afrika, verrassend voor de kwartfinale. In groep D is Ivoorkust na twee zeges al zeker van de kwartfinale. Zaterdag werd Tunesië met 3-0 verslagen. Togo won met 2-0 van Algerije, dat is uitgeschakeld. Togo strijdt met Tunesië om de tweede plaats. (Novum)

Messi scoort vier keer en breekt weer record

Barcelona. Lionel Messi blijft records breken. In de met 5-1 gewonnen voetbalwedstrijd van Barcelona tegen Osasuna maakte de Argentijn vier doelpunten, waarmee hij als eerste speler in de Primera Division in elf duels op rij wist te scoren. Opnieuw stelde hij Cristiano Ronaldo in zijn schaduw. Die blonk uit bij Real Madrid met drie treffers tegen Getafe, dat met 4-0 werd verslagen. Barcelona verstevigde zijn koppositie doordat nummer twee Atlético met 3-0 verloor bij Athletic Bilbao. De voorsprong is nu elf punten. (Novum)

Spaanse handballers wereldkampioen

Barcelona. Spanje is in eigen land wereldkampioen handbal geworden. De Spanjaarden versloegen in de finale met opvallend groot verschil (35-19) Denemarken, dat tot de eindstrijd als enige land ongeslagen was gebleven. Topscorer Canellas maakte acht goals. Spanje legde de basis voor de zege met een 18-10 voorsprong na de eerste helft, Het is na 2005 de tweede wereldtitel voor Spanje. De bronzen medaille ging naar Kroatië, dat in de ‘kleine’ finale Slovenië met 31-26 versloeg. Voor Kroatië betekende het na de EK en Olympische Spelen in 2012 de derde bronzen medaille op rij. (Novum)

FA Cup: Oldham wint van topclub Liverpool

Amsterdam. Liverpool heeft zich geblameerd in de vierde ronde van de FA Cup. De club uit de Premier League werd uitgeschakeld door derdedivisieclub Oldham Athletic, dat met 3-2 won. De uitschakeling van Liverpool is niet de enige verrassing. Tottenham Hotspur verloor met 2-1 van Leeds United, Aston Villa met 2-1 bij Millwall, Norwich City op eigen veld met 1-0 van Luton Town en Queens Park Rangers met 3-1 van Milton Keynes Dons. Chelsea sleepte tegen Brentford op de valreep een replay (2-2) uit het vuur. (Novum)

Bakker (horden) naar EK indoor Göteborg

Amsterdam. Hordeloopster Sharona Bakker heeft zich in Gent geplaatst voor de 60 meter horden bij de EK indoor in Göteborg. Zij liep met 8,09 driehonderdste onder de limiet. Mark Nouws kwalificeerde zich in Dublin voor de 1.500 meter met een tijd van 3.43,53 een kleine halve seconde onder de limiet. (Novum)