Kortkolom economie

‘Kabinet frustreert sociaal overleg’

Amsterdam. FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat het kabinet het overleg met werkgevers en werknemers frustreert door vast te houden aan belangrijke ingrepen in de sociale zekerheid en de woningmarkt, zonder overleg met de sociale partners. Dat zegt Heerts vandaag in de Volkskrant. Volgens Heerts heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) toegezegd dat hij adviezen van werkgevers en werknemers serieus zou nemen. De FNV-voorman stelt nu dat het kabinet die toezegging niet waarmaakt. „Zo heeft overleg over een sociaal akkoord geen zin”, aldus Heerts. Asscher laat via zijn woordvoerder weten zich niet te herkennen in de woorden van Heerts. „Er is ruimte om, binnen financiële randvoorwaarden, met alternatieven te komen voor de kabinetsplannen.” (NRC)

PvdA wil biljet van 500 euro afschaffen

Amsterdam. De PvdA wil dat het bankbiljet van vijfhonderd euro wordt afgeschaft. Het paarse biljet wordt vooral gebruikt door criminelen, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer maandag in Kamervragen aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Dijsselbloem moet zich van zijn partijgenoot bij De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank hard maken om de briefjes uit de roulatie te nemen. Groot-Brittannië wisselt al langer geen geld meer om naar biljetten van vijfhonderd euro. Uit Brits onderzoek bleek dat negentig procent van de verhandelde paarse briefjes door criminelen werd gebruikt. (Novum)

Toyota weer grootste autofabrikant

Amsterdam. Toyota heeft vorig jaar de meeste auto’s verkocht. Bij de Japanse autofabrikant rolden 9,7 miljoen exemplaren van de band, dat blijkt uit cijfers die de de automaker vandaag presenteerde. General Motors, in 2011 nog de grootste, kwam niet verder dan 9,3 miljoen auto's. De derde grootste autofabrikant in 2012 is Volkswagen met 9,1 miljoen voertuigen. Toyota nam in 2008 het stokje over van General Motors als de grootste autofabrikant ter wereld. De automaker uit Detroit veroverde de titel terug in 2011, toen Toyota hard werd geraakt door de tsunami. (Novum)