Kortkolom cultuur

Libris: Grunberg wel en Rosenboom niet

Amsterdam. De jongste roman van tweevoudig winnaar Thomas Rosenboom is niet goed genoeg voor de longlist van de Libris Literatuurprijs 2013. De jury passeerDe rode loper, net als de laatste romans van Arthur Japin, K. Schippers, P.F. Thomése en Jan Siebelink. Op de lijst van achttien kanshebbers staan wel romans van Arnon Grunberg, Oek de Jong en Tommy Wieringa; evenals het al met de AKO-prijs bekroonde Post Mortem van Peter Terrin, Het boek Ont van Anton Valens en romans van onder anderen Esther Gerritsen, Christiaan Weijts en debutant Stefan van Dierendonck (En het regende brood). De zes nominaties voor de op 6 mei uit te reiken prijs van 50.000 euro worden op 11 maart bekendgemaakt. (NRC)

Meesterwerk ontdekt in suite Coco Chanel

parijs. In een suite van luxehotel Ritz in Parijs hing meer dan vijftig jaar een kostbaar schilderij van Charles Le Brun (1619-1690), de hofschilder van Lodewijk XIV, zonder dat iemand dat wist. Volgens The New York Times werd het 17de-eeuwse meesterwerk afgelopen zomer toevallig ontdekt tijdens een verbouwing. Coco Chanel woonde lange tijd in de suite waar Le Sacrifice de Polyxène hing. De verwachte opbrengst is 300.000 tot 500.000 euro. (NRC)

Bieden op de enige echte ‘Green Lady’

Johannesburg. Het origineel van een van de meest gereproduceerde schilderijen ter wereld wordt op 20 maart geveild door Bonhams in Londen. Chinese Girl – ook wel Green Lady genoemd – is van de Zuid-Afrikaan Vladimir Tretchikoff (1913-2006). De verwachte opbrengst ligt tussen de 220.000 en 370.000 dollar. (NRC)