Kortkolom buitenland

Fransen betogen voor homohuwelijk

Parijs. Een betoging gisteren ter ondersteuning van het Franse wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor homokoppels heeft volgens de politie 125.000 mensen getrokken. Twee weken geleden betoogden zo’n 340.000 mensen in Parijs juist tegen het ‘huwelijk voor iedereen’, zoals de regering-Hollande de plannen noemt. 63 procent van de Fransen steunt volgens peilingen het homohuwelijk. Deze week debatteert het parlement erover. (NRC)

Bulgarije krijgt geen nieuwe kerncentrale

Sofia. Doordat bij een referendum in Bulgarije over de vraag of er een nieuwe kerncentrale moet komen, gisteren de meeste kiezers thuisbleven, is de uitslag niet geldig en gaan de plannen om een nieuwe kerncentrale te bouwen bij Belene vrijwel zeker niet door. Milieu-organisaties waren tegen wegens het risico op aardbevingen in het gebied, de conservatieve regering was tegen omdat dit Bulgarije nog afhankelijker zou maken van Russische technologie. Van de 21 procent opgekomen kiezers stemde naar schatting 58 procent vóór. (Reuters)

Hersenactiviteit bij ex-premier Sharon

jeruzalem. Een scan heeft „belangrijke hersenactiviteit” getoond bij de vroegere Israëlische premier Ariel Sharon (84), die sinds 2006 in coma ligt na een hersenbloeding. Dat hebben Israëlische en Amerikaanse neurospecialisten gisteren gezegd. Die activiteit werd geregistreerd bij het tonen van beelden van Sharons familie en opnamen van de stem van zijn zoon. Een oud-medewerker van Sharon zei eerder dat de testen „een positieve aanwijzing” hadden opgeleverd. Wat dit betekent, is niet helder. (AFP)

Dominee uit VS krijgt acht jaar cel in Iran

boise. Een Amerikaanse dominee van Iraanse afkomst is in Iran tot acht jaar cel veroordeeld. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd. Volgens het Iraanse persbureau ISNA werd dominee Saeed Sarbazi beschuldigd van ondermijning van de staatsveiligheid door het opzetten van een netwerk van christelijke kerken in privéwoningen. Sarbazi ontkent dat. In Iran leven christenen en er zijn kerken, maar de autoriteiten verzetten zich tegen christelijke zending. (AP)

Gevangenisoproer in Venezuela: 61 doden

Caracas. Bij de dodelijkste gevangenisopstand in Venezuela in bijna twintig jaar zijn vrijdag zeker 61 doden gevallen. De opstand brak uit vanwege een inspectie van de Nationale Garde. Venezuela’s gevangenissen zijn overbevolkt en wapens zijn wijdverspreid. (AP)

Australië: drie doden door overstromingen

Brisbane. De Australische stad Brisbane kampt met overstromingen als gevolg van uitzonderlijk zware regenval. Ook in andere naburige plaatsen is er veel wateroverlast. Tot dusverre zijn in de deelstaat Queensland drie mensen door het wassende water om het leven gekomen. (AP, BBC)