Kortkolom binnenland

Erasmusprijs naar Jürgen Habermas

Amsterdam. De Erasmusprijs gaat dit jaar naar de Duitser Jürgen Habermas, zo heeft de Stichting Praemium Erasmianum vandaag bekendgemaakt. De stichting prijst Habermas als een van de belangrijkste denkers op het gebied van sociologie, filosofie en politiek uit de afgelopen vijftig jaar. „Met zijn humanistische denktrant en betrokkenheid bij de toekomst van Europa belichaamt hij de Erasmiaanse waarden die de stichting graag uitdraagt”. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Habermas krijgt 150.000 euro. (NRC)

PVV: gedupeerde, bel Rutte rechtstreeks op

Den Haag. Oppositiepartij PVV heeft vanochtend „alle gedupeerden” van het kabinetsbeleid opgeroepen om premier Rutte te bellen en te eisen dat de plannen van tafel gaan. De partij, ondersteund met twitterberichten van Geert Wilders en Fleur Agema, leverde „het telefoonnummer van het Torentje” erbij. Het gaat om het algemene nummer van het ministerie van Algemene Zaken dat ook op de site staat. Volgens de PVV wordt de rekening van de crisis vooral bij de ouderen gelegd en zou het kabinet „zich dood moeten schamen”. (NRC)

Konvooi met ijsbreker op Markermeer

Amsterdam. Rijkswaterstaat zet vanaf gisteren konvooivaarten met ijsbrekers in op het Markermeer. De vaarroute tussen Amsterdam en Lelystad wordt zo ijsvrij gemaakt voor schepen. Voor zover bekend zijn er nog geen schepen in de problemen geraakt door de ijsvorming, lichtte een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. Door de wind die naar het zuidwesten is gedraaid, komt het ijs in beweging, wat het varen nu kan bemoeilijken. (Novum)

Muur gevangenis deels ingestort

Leeuwarden. Een deel van de buitenmuur van het oude Huis van Bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden is vanmorgen vroeg over een lengte van zo’n 20 meter ingestort. De gemeente vermoedt dat scheurvorming als gevolg van invallende dooi de oorzaak is. Ook in een andere muur zitten scheuren; de straat daarvoor is uit voorzorg afgezet. De oude gevangenis was sinds 2010 niet meer als zodanig in gebruik. Diverse bedrijfjes hebben er een onderkomen. (NRC)