Koninginnedag wordt Koningsdag en is voortaan op 27 april

RHENEN - Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in Rhenen. De koninklijke familie viert de nationale feestdag dit jaar in Rhenen en Veenendaal. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT
RHENEN - Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in Rhenen. De koninklijke familie viert de nationale feestdag dit jaar in Rhenen en Veenendaal. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in Rhenen vorig jaar. De nationale feestdag wordt voortaan op 27 april gevierd. Foto ANP / Robin Utrecht

Vanaf volgend jaar heet Koninginnedag voortaan Koningsdag. Ook wordt het niet meer gevierd op 30 april, maar op 27 april, de verjaardag van de toekomstige koning Willem-Alexander. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Sinds 1949 wordt Koninginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van oud-koningin Juliana en de moeder van koningin Beatrix, die dat besloot toen zij haar moeder Wilhelmina in 1948 opvolgde. Bij de troonsoverdracht van Juliana in 1980 besloot Beatrix de dag in ere te houden als eerbetoon aan haar moeder. Een bijkomende, praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag, 31 januari dus, het weer niet echt geschikt is voor een grootschalig evenement buiten.

Koningsdag in 2014 in Amstelveen en De Rijp

In 2014 zal de feestdag overigens worden gevierd op zaterdag 26 april omdat 27 april op een zondag valt. De koninklijke familie zal deze eerste editie van Koningsdag vieren in Amstelveen en De Rijp. Deze gemeenten kunnen gebruik maken van het programma dat al is ontwikkeld voor de geplande viering.

De koningin heeft eerder vanavond in een toespraak bekendgemaakt dat ze afstand doet van haar troon. Op 30 april zal Beatrix de macht overdragen aan haar zoon Willem-Alexander.