Koningin verdrijft fundamentalistische barbaren

This image provided by Universal Studios shows Cate Blanchett reprising the role she originated in the Academy Award-nominated "Elizabeth," returning in a historical thriller laced with treachery and romance, "Elizabeth: The Golden Age," in theaters this fall. (AP Photo/Universal Studios, Laurie Sparham) ** NO SALES **
This image provided by Universal Studios shows Cate Blanchett reprising the role she originated in the Academy Award-nominated "Elizabeth," returning in a historical thriller laced with treachery and romance, "Elizabeth: The Golden Age," in theaters this fall. (AP Photo/Universal Studios, Laurie Sparham) ** NO SALES ** AP

Elizabeth: The Golden Age (Shekhar Kapur, 2007)RTL8, 20.30 – 22.45 uur

In Shekhar Kapurs tweede film over Elizabeth I bindt de protestantse virgin queen de strijd aan met de katholieke Spanjaarden, wier armada gevaarlijk dicht bij de monding van de Theems komt. Hoewel Elizabeth: The Golden Age een kostuumfilm is die zich afspeelt tussen 1585 en 1588 lijkt het erop dat de makers de historische figuren en feiten vooral gebruiken om een verhaal te vertellen over een veel recentere godsdiensttwist. De roomse, in het zwart geklede Spanjaarden worden in de film gelijkgesteld aan fundamentalistische barbaren. Het vereist niet zo’n grote denkstap om ze te zien als hedendaagse, extremistische moslims, met hun vlasbaardjes en donker omrande ogen. Koning Filips II lijkt zelfs een beetje op een jonge versie van Osama Bin Laden.

De protestantse Britten staan in deze interpretatie voor de beschaafde westerse wereld die zich met hand en tand verdedigt tegen de uitbreiding van het katholieke (voor de goede verstaander: islamitische) imperium. De heilige oorlog van de armada uit het zuiden moet koste wat kost het hoofd worden geboden. In de koninklijke vertrekken is de angst voelbaar voor een samenzwering om Elizabeths Schotse nichtje Mary Stuart in haar plaats op de troon te krijgen. In een cruciale scène verdrijft een woedende Elizabeth een aantal Spaanse afgezanten uit haar paleis. Barbaarse vreemdelingen moeten geweerd worden.