Koningin Beatrix doet afstand van troon - ‘moment onverwacht’

Dutch Queen Beatrix, who turns 75 on Thursday, announces her abdication in favour of her son, Prince Willem-Alexander, in a hastily announced broadcast on Dutch National Television to the nation at her home palace in The Hague in this handout picture dated January 28, 2013. Queen Beatrix became the sixth monarch of the House of Orange in 1980 following the abdication of her mother, Queen Juliana, who reigned for 31 years. REUTERS/RVD/Handout (NETHERLANDS - Tags: ROYALS TPX IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Dutch Queen Beatrix, who turns 75 on Thursday, announces her abdication in favour of her son, Prince Willem-Alexander, in a hastily announced broadcast on Dutch National Television to the nation at her home palace in The Hague in this handout picture dated January 28, 2013. Queen Beatrix became the sixth monarch of the House of Orange in 1980 following the abdication of her mother, Queen Juliana, who reigned for 31 years. REUTERS/RVD/Handout (NETHERLANDS - Tags: ROYALS TPX IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Koningin Beatrix kondigt haar aftreden aan tijdens een toespraak op tv. Foto ANP / RVD

Koningin Beatrix heeft vanavond om 19.00 uur in een toespraak voor radio en televisie bekendgemaakt dat ze afstand doet van haar troon. Op 30 april zal Beatrix de macht overdragen aan haar zoon Willem-Alexander.

Ze gaf als redenen voor haar bekendmaking dat ze over enkele dagen 75 jaar wordt. Daarnaast is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland een koninkrijk werd.

Beatrix zei:

“Niet omdat het ambt me te zwaar zou vallen, maar omdat de verantwoordelijkheid voor dit land in de handen van een nieuwe generatie moet liggen.”

Haar zoon Willem-Alexander en zijn vrouw de toekomstige koningin Máxima zijn volgens haar ‘ten volle’ op hun taak voorbereid. Zij gaan hun eigen invulling geven aan het koningschap, aldus de koningin.

Bekijk hier de volledige toespraak:

Lees hier de volledige toespraak van koningin Beatrix.

Moment troonsafstand “toch wel onverwacht”.

Volgens NRC-redacteur Koninklijk Huis, Daniëlle Pinedo is het moment van haar troonsafstand “toch wel onverwacht” en tekent het de koningin:

“Iedereen dacht dat ze het op haar verjaardag bekend zou maken of een andere symbolische dag. Maar het is typerend voor haar dat ze zelf het moment kiest. Prins Willem-Alexander deed al steeds meer alleen, hij bracht bijvoorbeeld vorig jaar alleen een bezoek aan Istanbul en Brazilië. Beatrix vond het belangrijk dat prins Willem-Alexander en prinses Maxima tijd hebben gekregen om samen hun dochters op te voeden, net zoals zijzelf die tijd ook heeft gekregen.”

Rutte: grote bewondering voor buitengewone inzet

Premier Rutte sprak kort na de toespraak zijn “respect en bewondering voor de buitengewone inzet” van koningin Beatrix uit “in en voor Nederland”.

“Vanaf haar inhuldiging in 1980 heeft zij zich met hart en ziel ingezet voor de Nederlandse samenleving. Zichtbaar, betrokken en met een enorme energie. Daarom roept de toespraak die zij net hield in het hele Koninkrijk warme gevoelens op van grote dankbaarheid. Ook bij mij persoonlijk en bij de andere leden van het kabinet.”

Volgens Rutte is koningin Beatrix uitgegroeid tot “het icoon van Nederland”.

“Zij nam haar taak buitengewoon serieus, ook onder moeilijke omstandigheden. Ook in de jaren waarin zij de steun van Prins Claus moest missen. Ook na het verschrikkelijke ongeval van haar zoon Prins Friso. Het maakt onze waardering voor de onvermoeibare inzet van de Koningin alleen maar groter.”

Rutte zei dat prins Willem-Alexander een “een belangrijke en veeleisende taak” wacht.

“Ik weet zeker dat de Prins en de Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol.”

Toespraak aan het einde van de middag bekendgemaakt

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte aan het einde van de vanmiddag bekend dat koningin Beatrix met om 19.00 uur met een toespraak zou komen. De Rijksvoorlichtingsdienst kon op dat moment geen mededelingen doen over de inhoud van haar boodschap.

Levensloop van koningin Beatrix

Koningin Juliana kondigde haar aftreden aan op 31 januari 1980, de 42e verjaardag van kroonprinses Beatrix. Drie maanden later, op haar 71e verjaardag, werd de vorstin door haar oudste dochter opgevolgd.

Haar 33 jaar als staatshoofd in beeld:

De NOS maakte een overzicht van de jaren waarin Beatrix koningin was:

Volg ook ons liveblog over de bekendmaking van koningin Beatrix.