Kijktips

Film

The Sorcerer’s Apprentice (Jon Turteltaub, 2010, VS).

Zwaar op de Pottermagie leunende film vol wapperende capes, fabeldieren en bulderende toverduels. En een korte scène met dansende emmers en dweilen, als hommage aan de klassieke bezemdans met Mickey Mouse, die illustreert dat je met bovennatuurlijke krachten niet lichtzinnig moet omspringen. Dat is dan ook de les die de jonge New Yorker Dave moet leren als hij door tovenaar Balthazar Blake (Nicolas Cage) is uitgeroepen tot opvolger van oermagiër Merlijn. Met Alfred Molina (als aartsvijand Maxim Horvath), Monica Bellucci. SBS6, 20.30-22.45u.

Ai no korîda / L’empire des sens (Nagisa Oshimi, 1976, J/F).

Beroemdste film van de onlangs overleden regisseur. Het op een ware gebeurtenis gebaseerde verhaal speelt zich af in 1936, een tijd van militant nationalisme. Hoteleigenaar Kichizo en ex-geisha Sada (vertolkt door Tatsuya Fuji en Eiko Matsuda) doen niet mee aan die gekte en creëren een eigen wereld, waarin seks en het lichaam het belangrijkst zijn. Hun belangstelling voor seksuele riten neemt obsessieve vormen aan en leidt uiteindelijk tot extremen als wurgseks en castratie. De expliciete seksscènes verwijzen naar klassieke Japanse prenten. Arte, 23.00-00.35u.

Sport

Voetbal: Africa Cup.

Rechtstreeks verslag van de poulewedstrijd Niger - Ghana in het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth.Eurosport, 17.45-20.00u.

Radio

Componist van de week: Simeon ten Holt.

Gerard Bouwhuis, Gene Carl, Cees van Zeeland en Arielle Vernède spelen een versie van Canto Ostinato voor vier piano’s. Daarna speelt Kees Wieringa Proeven van Stijlkunst deel 1, 3, 5 en 7 van Jacob van Domselaer, leermeester van de vorig jaar november overleden Simeon Ten Holt. Radio 4, 19.30-20.02u.