Is het gevaarlijk om je tandenborstel te delen?

Is het onverstandig, of misschien zelfs gevaarlijk om met meerdere mensen een tandenborstel te delen, wil Nienke Wichers weten.

„Ik zou”, valt tandarts Theo Goedendorp met de deur in huis, „nooit de tandenborstel willen gebruiken van iemand met wie ik geen onbeschermde seks heb”. Waarmee hij wil zeggen: met je partner wissel je toch al bacteriën uit, en bovendien vertrouw je erop dat je het zou weten als hij of zij een bloedoverdraagbare ziekte heeft – hepatitis B, hepatitis C of hiv. Of besmet is met een koortslip. Of de ziekte van Pfeiffer heeft.

Dan kan het geen kwaad een keer je tandenborstel te delen. Met het delen van een tandenborstel wissel je heel veel bacteriën uit – je poetst gebieden waar zich, zo zegt Goedendorp, „verschrikkelijk veel bacteriën verzamelen”. Dat is niet per se erg – het is normaal dat mensen bacteriën uitwisselen.

Maar de tandenborstel gebruiken van iemand die je niet goed kent, is geen aanrader. Veel mensen, legt Goedendorp uit, bloeden tijdens de mondverzorging. Daardoor kan er bloed achterblijven in de tandenborstel. Gebruik jij vervolgens die tandenborstel, dan loop je risico op zo’n bloedoverdraagbare ziekte – wetenschappers hebben het hepatitis B- en C-virus op tandenborstels van hepatitispatiënten gevonden (ook als die al met water waren schoongespoeld). En er is het – niet wetenschappelijk aangetoonde – risico van besmetting met de AA-bacterie, die parodontitis kan veroorzaken. Parodontitis is een agressieve tandvleesontsteking, met losse tanden en kiezen tot gevolg. Mensen met parodontitis hebben een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, vroeggeboortes, hersen- en hartinfarcten en aderverkalking.

Tot zover de horrorverhalen.

Want er is intussen ook aangetoond dat de AA-bacterie niet zo makkelijk wordt uitgewisseld als tot een paar jaar geleden werd gedacht. Bij de ontwikkeling van parodontitis spelen namelijk meer factoren een rol: slecht onderhoud, roken, erfelijkheid en stress.

Theo Goedendorp en hoogleraar parodontologie Bruno Loos raden het evengoed af de tandenborstel van een ander te gebruiken. Al was het maar vanuit hygiënisch oogpunt. Bruno Loos: „Net als dat je het prettig vindt om met schoon bestek te eten en op een schone wc te zitten.”