Iran ontkent explosie op nucleair complex

Het complex Fordow in Iran. Foto Reuters / Digital Globe

Iran heeft berichten proberen te ontkrachten over een grote explosie op een van de complexen waar het uranium verrijkt. Het land doet het af als “westerse propaganda” in het licht van de komende onderhandelingen over het atoomprogramma.

Reuters kreeg berichten over de explosie, die vrijdag zou hebben plaatsgevonden, niet bevestigd. Israëlische en westerse media berichtten toen over “aanzienlijke schade” die zou zijn ontstaan in de ondergrondse bunker Fordow, nabij de stad Qom.

Teheran beschuldigde Israël en de VS er eerder al van cyberaanvallen te plegen op het atoomprogramma van Iran. Ook zouden zij achter moordaanslagen zitten op nucleaire wetenschappers.

“Het onware nieuws van een explosie in Fordow is westerse propaganda in aanloop naar de nucleaire onderhandelingen. Het is een poging deze te beïnvloeden.” – Saeed Shamseddin Bar Broudi, plaatsvervangend chef van de Iraanse Atoomenergieorganisatie.

De IRNA ontkent dat er een explosie heeft plaatsgehad. In Fordow wordt sinds 2011 hoogwaardig uranium verrijkt. Dit tot grote zorg van het Westen dat vermoedt dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt.