Iran lanceert aap de ruimte in - is het wachten op een kernraket?

Iran heeft een aap de ruimte in gelanceerd. De aap zou ook weer veilig zijn teruggekeerd volgens de Iraanse staatstelevisie. Het betekent dat het ruimtevaartprogramma van het land steeds geavanceerder wordt. En dat is natuurlijk reden tot zorg voor andere landen.

De aap zou de ruimte in zijn geschoten in een Pishtam of Explorer, een raket, tot een afstand van 120 kilometer. Meer details werden niet gegeven, meldt AP. Ook is niet duidelijk of de aap levend is teruggekeerd, iets wat bij soortgelijke lanceringen door onder andere NASA in de jaren 60 niet altijd lukte.

De Turkse journalist Mahir Zeynalov twitterde een foto van de aap:

Twitter avatar MahirZeynalov Mahir Zeynalov The Iranian astronaut monkey. http://t.co/7pSj94NF

Het is overigens nog niet bevestigd door andere bronnen. Maar het land kondigde in 2011 al aan dat het dit van plan was. Het jaar ervoor lanceerde Iran al een raket de ruimte in met een muis, twee schildpadden en wormen. Het land werkt al jaren aan de ontwikkeling van een ruimtevaartprogramma. In 2009 lanceerde het de eerste satelliet in een baan om de aarde.

Vrees dat Iran kernraketten de ruimte in gaat schieten

In deze uitzending leggen verschillende Iraanse regeringsvertegenwoordigers het belang van het ruimtevaartprogramma uit voor de wetenschap.

Een boel landen, en met name de VS maken zich zorgen over de ontwikkeling van het Iraans ruimtevaartprogramma. Want Iran werkt volgens de VS in het geheim aan een nucleair programma. En een en een is twee: met ontwikkelde ruimtevaarttechnologie kan natuurlijk ook gebruikt worden om dan nucleaire wapens de ruimte in te schieten.

In 1967 is in het verdrag Outer Space Treaty afgesproken dat landen wetenschappelijk onderzoek mogen doen in de ruimte, zolang dat voor vreedzame doeleinden is. Het plaatsen van kern- en andere massavernietigingswapens in de ruimte is niet toegestaan. Het verdrag is door 98 landen geratificeerd, waaronder Nederland. Maar 27 landen, waaronder Iran, hebben het verdrag niet ondertekend…

Toch denkt Midden-Oosten-redacteur van NRC Handelsblad, Carolien Roelants, dat het zo’n vaart niet loopt:

“Ten eerste is het de vraag hoe ver ze écht zijn met hun ruimteprogramma, ten tweede zijn die zorgen een druk-op-de-knop reflex. Als Iran iets doet: zorgen.”