Huis gescheiden mannen geweerd

De buren vrezen waardevermindering van hun koophuizen en de woningcorporatie vreest gedoe. Daarom komt er voorlopig geen ‘Parents House’, een woning speciaal voor gescheiden ouders, in de Amsterdamse wijk IJburg.

Enkele maanden geleden kondigde initiatiefnemer dominee Rob Visser aan dat de juridische belemmeringen voor tijdelijke bewoning waren weggenomen, dat woningcorporatie De Key wilde meewerken en dat zijn eigen werkgever, de protestantse kerk in Amsterdam, garant zou staan voor de huur. Het plan is een initiatief van gescheiden IJburgers. Op het eiland staat vrijwel uitsluitend dure nieuwbouw. Ouders die scheiden en bij elkaar in de buurt willen blijven wonen, bezwijken onder de woonlasten. Visser werkte het plan uit voor een huis waar vier mannen – meestal mannen – tijdelijk kunnen wonen.

Zodra bekend werd dat De Key een woning in de Eva Besnyöstraat ter beschikking wilde stellen, dienden de buren een klacht in. In Het Parool zeiden buren ‘onrust’ te verwachten door zulke maatschappelijke opvang, en te vrezen voor de ‘sociale cohesie’ en ‘de dynamiek’ in hun straat. „Ik woon in een huis van zeven tot acht ton. Straks zakt de prijs.”

Een woordvoerder van De Key zegt dat de corporatie heeft toegegeven aan de dreigementen om het ‘sympathieke initiatief’ niet direct te belasten met gedoe. De corporatie heeft Visser een nieuwe woning aangeboden. Die ligt tussen twee huurwoningen die op dit moment niet verhuurd zijn. „Dan weten nieuwe bewoners waar ze aan toe zijn voor ze er komen wonen.”

Alleen: de nieuwe woning kan door een andere indeling maar drie gescheiden mannen herbergen en niet de vier van het oorspronkelijke plan – voor dezelfde huursom. Visser doet een beroep op De Key om de huurprijs te verlagen. De corporatie denkt daar nog over na.