Gezellig eten bij sultan Bolkiah

Eerder heb ik op deze plaats al eens de koningin een beetje gekapitteld om haar bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Zo’n land waar westerse leiders dol op zijn, met een ouderwets mensenrechten-schendend Arabisch regime dat zit te wachten op de revolutie, zoals we sinds twee jaar weten.

En nu toch naar Brunei geweest, majesteit?

Ook een superrijke olie- en gasstaat. En ook een zeer autoritair bewind. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde in 2010 de volgende mensenrechtenproblemen in Brunei: „De burgers kunnen hun regering niet veranderen; beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, pers, vergadering en vereniging; beperkingen op de godsdienstvrijheid; discriminatie van vrouwen; mensenhandel; beperkingen op vakbondsrechten en exploitatie van buitenlandse arbeiders.” En dat is de Amerikaanse regering die dat schrijft, niet de een of andere linkse mensenrechtenclub.

Haji Hassanal Bolkiah is sinds 1967 sultan van Brunei. In het kader van de democratisering heeft hij zichzelf een paar jaar geleden ook tot president en premier benoemd. Verder is hij minister van Defensie en minister van Financiën. Hij is hoofd van de islam en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Onder andere.

En hij is onfeilbaar. „Zijne majesteit de sultan kan noch in zijn persoonlijke, noch in zijn officiële capaciteit iets verkeerd doen”, heeft hij laten vastleggen. Dat hield naar verluidt verband met een gerechtelijk akkefietje met zijn broer Jefri om een paar miljard dollar. Jefri verloor.

Als ik goed tel, heeft hij acht eredoctoraten. Darnaast beschikt hij over een enorm wagenpark. Volgens Guinness World Records is zijn verzameling ongeveer 4 miljard dollar waard en omvat die 500 Rolls-Royces. GWR meldt dat hij en zijn familie in de jaren negentig goed waren voor bijna de helft van alle verkochte Rolls-Royces. Ik zeg niks.

Maar als ik toch bezig ben: het paleis dat hij in de jaren tachtig voor 1,5 miljard dollar heeft laten bouwen meet 200.000 vierkante meter en telt 1.788 kamers. Fascinerend, de informatie die je op internet bij elkaar kan sprokkelen: het paleis telt 564 kroonluchters en 51.000 gloeilampen.

De stewardess en de TV-presentatrice die hij achter elkaar als tweede vrouw had, heeft hij weggedaan. Maar het is toch de vraag waarom de koningin bij sultan Bolkiah en zijn enige overgebleven vrouw in zijn ruime bankethal (geschikt voor 5.000 gasten) moest gaan eten. En, als we het er toch over hebben, vervolgens op bezoek ging in Singapore, dat evenmin een democratisch paradijs is.

Netwerken, zegt u, goed voor de Nederlandse export, en dus goed voor Nederland.

Als ik vragen mag, wat wordt het volgende reisdoel?