Geen Elfstedentocht, dan maar naar de Weissensee

NOVUM14:JAN MAARTEN HEIDEMAN OP HOUTEN KLAPSCHAATS:BIDDINGHUIZEN;23JAN2012-Jan Maarten Heideman staat klaar voor de start op de houten klapschaats van FreeskateNovum/adg/str.Arjan de Graaf
NOVUM14:JAN MAARTEN HEIDEMAN OP HOUTEN KLAPSCHAATS:BIDDINGHUIZEN;23JAN2012-Jan Maarten Heideman staat klaar voor de start op de houten klapschaats van FreeskateNovum/adg/str.Arjan de Graaf Novum ARJAN DE GRAAF

Naam: Jan Maarten Heideman

Leeftijd: 39 jaar

Sport: Marathonschaatsen

Prestaties: Recordaantal overwinningen op kunstijs, waaronder drie keer het NK. Op natuurijs drie keer winst van het NK in Oostenrijk.

In Nederland heeft de dooi inmiddels ingezet, maar in Oostenrijk wordt zaterdag de alternatieve Elfstedentocht verreden. In milde winters de belangrijkste natuurijswedstrijd, nu opeens het toetje na de NK op het Veluwemeer afgelopen vrijdag. Op de NK werd je tiende. Wat verwacht je zaterdag?

„Een NK van 100 kilometer is wel iets anders dan de Weissensee van 200 kilometer. Ik heb mezelf geen doel gesteld, maar mijn vorm is goed. Ploeggenoot Jens Zwitser won vorig jaar en heeft ook nu goede kans, net als Bob de Vries en Christijn Groeneveld, die vorige week de NK op natuurijs won. Ik hoop dat ik voorin kan blijven rijden en kan meedoen om de winst. Je moet ook altijd een beetje geluk hebben op natuurijs. Als je in de verkeerde groep zit, is het lastig om terug te komen.”

Heb je in Nederland, behalve van de NK, nog van het natuurijs genoten dit jaar?

„Vóór de NK heb ik al op het Veluwemeer geschaatst met mijn familie. Dat is het mooie, je bent in de natuur en gaat met z’n allen schaatsen. Kinderen mee, opa en oma erbij. Natuurijs is ook altijd een beetje spannend omdat je er doorheen kunt zakken. Ik heb vorige week ook geschaatst bij Giethoorn en Blokzijl, daar hoorde je het ijs dreigend kraken. Ik werk in de schaatswinkel in Wezep met andere schaatsers, onder wie Henri Ruitenberg en André Klompmaker, dus met natuurijs breekt de schaatskoorts hier snel uit.”

Is een wedstrijd op natuurijs heel anders dan een wedstrijd op kunstijs?

„Op kunstijs kun je beter inschatten wie er wint, op natuurijs zijn er meer kanshebbers. De jongens die op kunstijs hard rijden zijn ook nu kansrijk, maar de top is op natuurijs breder. Qua omstandigheden is het elke keer anders. Soms is het ijs verschrikkelijk slecht, met barsten, hobbels en sneeuw. De temperatuur verschilt van -15 graden tot rondom het vriespunt. Zware omstandigheden zijn op zich niet erg. Als je in vorm bent is het zelfs beter dat het zwaar is omdat je dan sneller de tegenstanders van je kunt afschudden. Met wat extra kleren of dubbele handschoenen kun je je goed wapenen tegen de kou.”

Wat is mooier, een overwinning op kunstijs of natuurijs?

„Een NK op natuurijs is meer waard dan een NK op kunstijs. Van de kant van media en publiek is er meer aandacht. Daardoor telt de overwinning ook zwaarder. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de Elfstedentocht. Samen met Ruud Borst ben ik nu de enige in het peloton die in 1997 de laatste Elfstedentocht heeft geschaatst. Ik was 23 en reed nog niet bij een goede ploeg. Ik belandde in de derde groep, te ver van de kop. Daardoor eindigde ik als 36ste. Mooie training voor volgend jaar, dacht ik toen. Maar er is sindsdien geen Elfstedentocht meer geweest.”