FNV-voorzitter hekelt kabinet: sociaal overleg is op deze manier zinloos

Ton Heerts, tweede van links aan de overzijde van de tafel, namens de Stichting van de Arbeid aan de onderhandelingstafel met Mark Rutte, Diederk Samsom en Stef Blok. Foto ANP / Phil Nijhuis

Overleg met het kabinet over een sociaal akkoord is zinloos als de regering maar blijft doorgaan met zonder overleg in te grijpen in de woningmarkt en de AOW. Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerst vanochtend in de Volkskrant.

Heerts zegt dat het kabinet voor dergelijke ingrepen eerst zou moeten overleggen. “Op deze manier komen we aan onderhandelen niet toe.” Heerts waarschuwt dat bewindslieden met “het ijzerenheinig doordrukken” van beleid het prille overleg over hervorming van de zorg, de arbeidsmarkt en de oudedagsvoorziening in de kiem smoort.

De voorzitter van de vakcentrale FNV zegt zich niet meer erg serieus genomen te voelen. Hij hekelt het uitgesproken voornemen van het kabinet om de AOW-leeftijd versneld te laten oplopen en het AOW-gat vervolgens maar voor een kleine groepte overbruggen.

Ook het uitblijven van wijzigingen in het hypotheekbeleid frustreren Heerts. En ook de uitholling van de sociale zekerheid zit de FNV-voorzitter hoog. Hij verwijt het kabinet ‘daadkracht zonder draagvlak’.

“Het is heel stoer allemaal, maar het is te omvangrijk, te desastreus. Wij mogen meepraten om alternatieven te bedenken, maar daar fietsen ze doorheen.”