Erasmusprijs naar filosoof Jürgen Habermas

De Erasmusprijs 2013 gaat naar de Duitse denker Jürgen Habermas. Dat heeft de Stichting Praemium Erasmianum zojuist bekendgemaakt.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 150.000 euro.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Het thema voor de prijs is dit jaar de toekomst van de democratie.

Volgens de stichting is Habermas al ruim vijftig jaar een van de belangrijkste denkers op het gebied van sociologie, filosofie en politiek. “Met zijn humanistische denktrant en betrokkenheid bij de toekomst van Europa belichaamt hij de Erasmiaanse waarden die de stichting graag uitdraagt”, aldus de organisatie achter de prijs.

Van de hand van Habermas verscheen in 2011 onder meer het essay Over de Constitutie van Europa, waarin de huidige politieke en financieel-economische crisis en het lot van Europa aan de orde komen.

De prijsuitreiking vindt in het najaar van 2013 plaats. (Novum)