El País reconstrueert eigen blunder over Chávez

Aan wat El País „een van de grootste fouten uit zijn geschiedenis” noemt, ging een journalistieke kettingbotsing vooraf. De Spaanse krant zette donderdag een foto op de voorpagina die de zieke Venezolaanse president Chávez zou tonen, maar al snel bleek deze vals.

Gisteren bood ze de lezer onder de kop ‘De grote uitglijder’ een openhartige reconstructie van de canard. De redactie kreeg het beeld aangeboden door een agentschap dat vooral showbizzfoto’s levert. Erbij werd vermeld dat het beeld afkomstig is van een verpleegster in het Cubaanse ziekenhuis waar Chávez verbleef.

Hoofdredacteur Moreno is in Davos en ziet de foto alleen via videochat. Hij is bereid 15.000 euro te bieden, de helft van de vraagprijs. Een kleine kring redacteuren wordt ingelicht. Een vormgever van de website uit nog twijfels, zoekt op Google naar soortgelijke foto’s, maar kan niks vinden. Opwinding over de ‘wereldprimeur’ overheerst.

De correspondent in Caracas wordt ingelicht dat er ‘groot nieuws’ aankomt. Uit angst dat de autoriteiten hem aftappen, wordt hem niet meer verteld. Hij weet dat er valse beelden circuleren. De dag ervoor heeft de staatstelevisie gewaarschuwd voor een video die Chávez zou tonen, maar in werkelijkheid een zieke Mexicaan toont. Het beeld komt uit die video. Als na publicatie kritiek losbarst op Twitter, licht de redactie in Mexico Madrid in. In Spanje haalt men de oplage terug en wordt een nieuwe editie gemaakt. Kosten: 225.000 euro.