Een bonte collectie van huurlingen en antihelden

Ajax leed dit seizoen twee nederlagen, twee keer tegen Vitesse. De geel-zwarten zijn een vreemdelingenlegioen voor tweedekansers.

De Gelredome zat weer niet vol, maar de ruim 20.000 Vitesse-fans zorgden voor genoeg sfeer in het overdekte stadion.
De Gelredome zat weer niet vol, maar de ruim 20.000 Vitesse-fans zorgden voor genoeg sfeer in het overdekte stadion. Foto Pics United

Na de wedstrijd loopt Merab Jordania de dampende kleedkamer van Vitesse in, waar hij zijn selectie feliciteert met de indrukwekkende comeback tegen Ajax (3-2). Daar zitten ze: huurlingen, veteranen en veelbelovende talenten. Nederlanders, Oost-Europeanen, Japanners en nog zo wat nationaliteiten. De Georgische clubeigenaar heeft misschien wel de interessantste spelersgroep van de eredivisie bijeen verzameld.

Neem de Fransman Gaël Kakuta. De linkshalf heeft op zijn 21ste al een heel voetballeven achter zich. In eigen land ooit de ‘Zwarte Zinedine Zidane’ genoemd – zó veel talent dus. Zijn controversiële overgang uit de jeugd van RC Lens naar het Engelse Chelsea werd inzet van een rechtszaak, waarin de Engelse club in het ongelijk werd gesteld. Pas in een arbitragezaak werd een transferverbod voor twee jaar voor de Londense club teruggedraaid.

Daarna werd weinig meer van Kakuta vernomen. „Als je goed speelt, praten mensen over je. Als je niet speelt, raak je in de vergetelheid”, zegt hij. Bij de Arnhemse club geniet de Chelsea-huurling van een leven buiten de spotlights. „Ik ben hier om te leren. Het is tot nu toe een goede ervaring. Coach Fred Rutten helpt me om volwassener en verantwoordelijker te worden. Daar lagen mijn zwaktes. Soms liet ik mijn hoofd hangen als het niet lukte. Maar hij dwingt me om hard te werken, altijd gefocust te zijn en mijn gedachten erbij te houden.”

Vitesse leunt op tweedekansers. Zoals de Braziliaanse spits Jonathan Reis, met zijn PSV-verleden van drugs en blessures. Of doelman Piet Velthuizen, die Vitesse verliet voor Spanje maar gedesillusioneerd terugkeerde van het avontuur bij Hércules Alicante. En Theo Janssen, kampioen met FC Twente en Ajax maar alleen in Arnhem echt gelukkig.

Hij inspireerde Vitesse gistermiddag bij een 2-0 achterstand met een loopactie gevolgd door een prachtige stiftbal. Zijn eerste goal in zijn tweede Vitesse-tijdperk. „Jullie denken allemaal dat ik langzaam ben, maar jullie vergissen je”, dolt Janssen na afloop met niemand in het bijzonder. Hij heeft zijn revanche op Frank de Boer, die in hem niet langer een vaste waarde voor Ajax zag. Twee keer won Vitesse dit seizoen van de landskampioen, komende donderdag volgt in Emmen nog een bekerconfrontatie.

En Fred Rutten natuurlijk zelf, een trainer op zoek naar eerherstel na drie jaar van teleurstelling bij PSV. Tegen Ajax begon zijn Vitesse „stokkerig”, zegt hij, net als in de afgelopen vier wedstrijden waarin maar één punt werd gehaald. „Ik speel ook liever als Ajax, met een wat makkelijker positiespel. Maar het resultaat gaat nu voor.”

Vitesse was door de recente slechte resultaten al ontwaakt uit de roes van de eerste seizoenshelft, waarin de club kampioenskandidaat genoemd werd. Met de 2-0 achterstand tegen Ajax gistermiddag halverwege de tweede helft dreigde de club helemaal terug te keren naar de realiteit.

Daar waar stadion Gelredome voor eenzesde leeg is – zelfs met Ajax op bezoek. Waar afgelopen boekjaar een verlies van 23 miljoen euro geleden werd. Waar nauwelijks een basiself over is als de gehuurde spelers van Chelsea teruggeroepen zouden worden. En waar trainer Rutten zich nog steeds niet voor langer dan dit seizoen aan de club verbonden heeft.

Kakuta: „Voor ons vertrouwen waren de afgelopen resultaten heel slecht. Dat je dan terug kan komen van een 2-0 achterstand is een groot compliment voor de ploeg. We kunnen bij de eerste drie eindigen.”

Patrick van Aanholt, maker van de 2-2, drukt zijn vroegere teamgenoot uit de Chelsea-jeugd in het voorbijgaan de hand. De Nederlandse linksback leek te vroeg voor het grote geld in Engeland te hebben gekozen. Maar na een jaar in de eredivisie lonkt langzamerhand een uitnodiging voor Oranje. Zo hard kan het gaan via Vitesse.

Arnhem vreest het eind van de maand. Op 1 februari sluit de transferperiode. Zien we topscorer van de eredivisie Wilfried Bony, momenteel actief op de Afrika Cup, nog terug in Arnhem? Wat gebeurt er met het grootste talent van eigen kweek, de excellerende Marco van Ginkel? Technisch-directeur Ted van Leeuwen zegt dat het hem ook allemaal maar overkomt. „We zijn afhankelijk. Ik kan niet in de toekomst kijken” En trainer Rutten: „Er gebeurt hier bijna altijd nog wel wat op de laatste dag. Dus ik laat me verrassen.” Alleen Merab Jordania weet wat er precies gaat gebeuren.