Duits debat over ‘ranzige praatjes’

FDP-lijsttrekker Brüderle zei iets over de boezem van een journalist en gaf haar een handkus. Nu praat Duitsland over seksisme in de politiek.

De nieuwe lijsttrekker van de liberale regeringspartij FDP, Rainer Brüderle (67), is het middelpunt van een woedend debat over seksisme. Heel Duitsland praat sinds een artikel in het weekblad Stern, donderdag, waarin Brüderle beticht wordt van ranzige praatjes tegen een verslaggeefster, over de verhoudingen tussen de seksen.

Op Twitter explodeerde het debat dit weekeinde: onder #Aufschrei verschenen 60.000 reacties, vaak van vrouwen die verslag deden van alledaags grensoverschrijdend gedrag door mannen. Variërend van handtastelijkheden, scheldwoorden tot ‘leuke’ opmerkingen op het werk.

Het onderwerp is de opening van alle tv-journaals, wordt besproken in talkshows en bespiegeld in het ochtendmagazine van de publieke omroep. Die vertoonde vanochtend beelden hoe de Bondsdag in 1983 in keihard schateren uitbarstte, toen een collega van de Groenen hen opriep alledaags seksisme in de volksvertegenwoordiging te stoppen.

De FDP probeerde gisteren bij een bijeenkomst in Noordrijn-Westfalen de schade te beperken: Brüderle reageerde niet op vragen van journalisten. Maar hij zei in een toespraak: „Ze kunnen ons beschimpen, ze kunnen ons besmeuren met modder, maar ze kunnen ons niet onze overtuigingen afnemen!”

In het artikel Der Herrenwitz schrijft verslaggever Laura Himmelreich dat Brüderle een jaar geleden in een bar met een blik op haar boezem zei: „Daar kun je wel een Dirndl (Beiers jurkje, red.) mee vullen”. Ook zou hij haar een handkus hebben gegeven en gevraagd of ze in zijn balboekje wilde.

Volgens Stern-hoofdredacteur Thomas Osterkorn, bij de talkshow Günther Jauch, was het verhaal nog steeds relevant „omdat het aantoont dat de gezichtsbepalende politicus van de FDP een probleem heeft in de omgang met vrouwen”.

De krant Frankfurter Allgemeine Zeitung publiceerde gisteren een analyse van het interview van Himmelreich, die er op neerkwam dat zij het spel om de macht zelf was begonnen. Zij had de politicus gevraagd of hij niet een beetje oud was om in een topfunctie terecht te komen. Volgens de (mannelijke) schrijver van de analyse heeft Himmelreich gewoon het spel dat zij wilde spelen verloren.

De bijval bij die analyse op de website van de krant vormt het spiegelbeeld van de vrouwen die twitteren onder #Aufschrei. Mannen klagen dat ze niet meer mogen flirten. De meesten vallen de journalist aan die zich ten koste van de politicus wilde profileren. „Brüderle als seksuele bedreiging, belachelijk!” Volgens genderonderzoeker Katja Sabisch is het gebruikelijk dat slachtoffers van seksisme de schuld krijgen.