Drie dagen nationale rouw Brazilië na 234 doden discotheekbrand

Een kist met een omgekomen clubbezoeker wordt weggedragen uit het sportcentrum in Santa Maria dat dient als crisiscentrum. Foto AFP / Jefferson Bernardes

Voor de 234 overledenen na de brand in de nachtclub in Santa Maria heeft Brazilië drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. De brand was de dodelijkste die Brazilië in vijftig jaar kende.

In Santa Maria, de stad waar nachtclub Kiss stond, zijn dertig dagen van rouw afgekondigd. Een ceremonie in de hoofdstad Brasilia om de vijfhonderd dagen die nog te gaan zijn tot het WK voetbal in Brazilië te markeren, is uitgesteld.

President Dilma Rousseff heeft de plek des onheils inmiddels bezocht en met overlevenden gepraat. Ze kwam vervroegd terug van een bezoek aan Chili. “Het is voor ons allemaal een tragedie”, zei ze. Vrijwel alle doden waren studenten.

De autoriteiten hebben het dodental van 245 teruggebracht naar 234. Nog honderd mensen zijn behandeld in ziekenhuizen, de meesten voor het inhaleren van rook. Er wordt onderzocht of het verhaal van ooggetuigen klopt dat er maar één nooduitgang beschikbaar was in de club.