Drie arrestaties in zaak brand Braziliaanse nachtclub

investigators inspect the entrance of the Kiss nightclub in Santa Maria city, Rio Grande do Sul state, Brazil, Sunday, Jan. 27, 2013. Flames raced through a crowded nightclub in southern Brazil early Sunday, killing more than 230 people as panicked partygoers gasped for breath in the smoke-filled air, stampeding toward a single exit partially blocked by those already dead. (AP Photo/Nabor Goulart)
investigators inspect the entrance of the Kiss nightclub in Santa Maria city, Rio Grande do Sul state, Brazil, Sunday, Jan. 27, 2013. Flames raced through a crowded nightclub in southern Brazil early Sunday, killing more than 230 people as panicked partygoers gasped for breath in the smoke-filled air, stampeding toward a single exit partially blocked by those already dead. (AP Photo/Nabor Goulart) Politie onderzoekt de uitgebrande nachtclub Kiss in Santa Maria. Er zijn inmiddels drie arrestaties verricht. Foto AP / Nabor Goulart

De Braziliaanse politie heeft drie verdachten aangehouden voor de brand in de Braziliaanse nachtclub waarbij 233 mensen omkwamen. Dat meldt AP. Een vierde verdachte wordt nog gezocht.

Tijdens een persconferentie zei inspecteur Ranolfo Vieira Junior dat de verdachten zijn aangehouden in het kader van het onderzoek naar de brand. De verdachten mogen vijf dagen worden vastgehouden. Er werden geen details gegeven over de vierde persoon.

De brand in club Kiss in Santa Maria vond afgelopen zondag plaats tijdens een optreden van een band, die waarschijnlijk vuurwerk gebruikte tijdens de show. De politie zei dat ze vermoedt dat het plafond daardoor mogelijk vlam vatte.

De voorpagina's van Braziliaanse kranten bij een kiosk in Rio de Janeiro gaan allemaal over het drama in de discotheek. Foto AFP / Vanderlei AlmeidaDe voorpagina's van Braziliaanse kranten bij een kiosk in Rio de Janeiro gaan allemaal over het drama in de discotheek. Foto AFP / Vanderlei Almeida

Drie dagen van nationale rouw

De krant Zero Hora citeerde een advocaat, Jader Marques, die zei dat zijn cliënt Elissandro Spohr, mede-eigenaar van de club, onder de arrestanten zit. Volgens de krant zijn ook twee bandleden aangehouden.

In Brazilië zijn drie dagen van nationale rouw uitgeroepen, in Santa Maria zijn dertig dagen rouw afgekondigd. Vandaag zijn er verschillende ceremonies om de doden te herdenken.