Directeur champignonkwekerij in Limburg aangehouden

De arbeidsinspectie heeft een 51-jarige directeur van een champignonkwekerij in Limburg vandaag aangehouden, zo meldt het Openbaar Ministerie. De man wordt verdacht van uitbuiting van Poolse werkneemsters en valsheid in geschrifte.

Willekeurige champignonkweker. Het gaat hier niet om de kwekerij waar de verdachte van is gearresteerd. Foto Hollandse Hoogte / Inge van Mill

De arbeidsinspectie heeft een 51-jarige directeur van een champignonkwekerij in Limburg vandaag aangehouden, zo meldt het Openbaar Ministerie. De man wordt verdacht van uitbuiting van Poolse werkneemsters en valsheid in geschrifte.

De inspectie vermoedt dat de Poolse werkneemsters op de kwekerij structureel werden onderbetaald. Ze moesten heel lange werkdagen maken en verplicht een deel van hun salaris afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen. Een 40-jarige man is in dezelfde zaak opgepakt op verdenking van het manipuleren van de arbeidsuren van de betreffende werkneemsters. In dit onderzoek werden afgelopen augustus al drie andere verdachten aangehouden, meldt de inspectie zelf.

Verdachte champignons

De champignonkwekerijen liggen al een tijdje onder vuur en worden al langer in het vizier gehouden door de inspectie. Uit een uitzending van het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde eind december bleek dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goed op de hoogte is over de erbarmelijke omstandigheden waaronder vooral Oost-Europese werknemers in de champignonteeltsector werken. Er is zelfs een speciaal interventieteam dat de problemen probeert aan te pakken. De misstanden zijn alleen moeilijk te bewijzen.

De uitzending leidde tot een verontwaardigde reactie van minister Asscher, die het omschreef als “Middeleeuwse toestanden”. De minister is daarop met de supermarktbranche om de tafel gaan zitten om te overleggen over verbetering van de arbeidsomstandigheden.