De hele wereld maakt muziek voor Mali

Muzikanten uit Mali met wereldfaam moesten op de vlucht. Nu zamelen zij met een Malinese versie van Band Aid geld in voor andere vluchtelingen. Want als er iets is wat Mali veel internationale vrienden heeft opgeleverd, dan is het wel muziek. Mali kan rekenen op steun uit de Europese en Amerikaanse muziekwereld nu muzikanten voor de moslimextremisten in het noorden zijn gevlucht. De benefietacties komen op gang, te beginnen in het land zelf.

Zangeres Fatoumata Diawara presenteerde in Bamako een Malinees equivalent van Band Aid, een groep van ruim veertig muzikanten onder de naam ‘Voices United for Mali’. Onder hen zijn velen met een grote internationale reputatie, zoals Habib Koité, Oumou Sangaré, Amadou en Mariam, en Vieux Farka Touré. De opbrengsten van het nummer ‘Mali-Ko’ komen ten goede aan de vluchtelingen. „Malinezen hebben hun geloof in politici verloren”, zei Diawara, „maar de muziek heeft Mali altijd hoop geboden.”

Het Glastonbury Festival in Engeland, het grootste openluchtfestival ter wereld, maakte afgelopen week symbolisch de eerste naam voor de editie van 2013 bekend: zangeres Rokia Taoré. De drie festivaldagen zullen elk worden geopend door een Malinese muzikant, bij wijze van eerbetoon aan het land in crisis.

Ook in Nederland komen muzikanten en programmeurs in actie. Theatermaker en muzikant Laurens Joensen was vorig jaar op muziekreis in het land, een paar weken voor de coup. „De familie bij wie ik toen verbleef, is nu op de vlucht”, zegt hij. Zijn vriend, de gitarist Samba Touré, heeft in Bamako nu veertig vluchtelingen in zijn huis.

Joensen schreef samen met de Nederlandse zangeres Fay Lovsky en componist Martin Fondse twee liedjes waarmee hij aandacht voor Mali wil vragen. Hij programmeert samen met Paradiso een benefietavond in mei, met onder meer een Toeareg-band. Paradiso heeft de gelegenheid bovendien aangegrepen om de vluchtelingen uit de Amsterdamse Vluchtkerk het voorprogramma van het concert van Salif Keita te laten verzorgen, op 10 februari. Jeanine Albronda, hoofd marketing: „Paradiso houdt van Malinese muziek en we zijn nu in de gelegenheid iets terug te doen.”

Joensen hoopt snel een Nederlands antwoord op ‘Voices United for Mali’ op YouTube te zetten. „Ik hoor dat Bono zelfs meedoet”, grapt hij. Onmogelijk is het niet, want ook Bono is een vriend van Mali. Vorig jaar was hij nog te gast op het Festival au Desert, Mali’s grootste festival dat nu wordt geannuleerd. Mogelijk gaat het nog door ‘in ballingschap’ vanuit Mauretanië en Burkina Faso.

Medewerker Muziek