In beeld

Een kaartje voor de Africa Cup is voor de meeste Afrikanen niet weggelegd

In Zuid-Afrika is het sinds 19 januari weer voetbal, voetbal en voetbal dat de klok slaat. Vooral in de wijk Yeoville in Johannesburg is het evenement de happening van het jaar. Het is de tweede keer dat de Afrika Cup, die voor de 29e keer plaatsvindt, in het land wordt gehouden. Het voetbaltoernooi leeft wel op de rest van het continent, maar veel toeschouwers trekt het niet. De openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Kaapverdië in Johannesburg (0-0) was goed uitverkocht, maar tijdens andere wedstrijden zijn de stadions een stuk leger. Een kaartje, met vliegreis en hotelovernachting is voor de gemiddelde Afrikaan nogal duur om op te hoesten. Bij de vorige Afrika Cup waren de organisatoren in Gabon zo bezorgd over het negatieve beeld van lege stadions, dat ze zelfs gratis kaartjes uitdeelden en vervoer regelden voor studenten en arbeiders. De stand tot nu toe: het gastland heeft zich samen met Kaapverdië verrassend voor de kwartfinale. In groep D is Ivoorkust na twee zeges al zeker van de kwartfinale. Zaterdag werd Tunesië met 3-0 verslagen. Togo won met 2-0 van Algerije, dat net als Marokko is uitgeschakeld. Togo strijdt met Tunesië om de tweede plaats.
Didier Drogba van Ivoorkust (midden) strijdt om de bal tijdens de wedstrijd tegen Tunesië in het Royal Bafokeng stadion. Ivoorkust won met 3-0.
AFP / Alexander Joe
Surfers en voetbalsupporters kijken gezamenlijk naar een voetbalwedstrijd op een groot scherm aan het strand in Durban, Zuid-Afrika.
AP / Rebecca Blackwell
Togo's Jonathan Ayite ontwijkt een tackel van de Algerijnse Rafik Halliche tijdens de wedstrijd.
AP / Themba Hadebe
Zuid-Afrikaanse voetbalsupporters zwaaien met vlaggen om te vieren dat het team de wedstrijd van Marokko gewonnen heeft.
AFP / Alexander Joe
De Kaapverdiaanse Heldon Ramos "Nhuck", neemt een vrije trap tijdens de wedstrijd in het Port Elizabeth stadion in Zuid-Afrika.
AP / Schalk van Zuydam
Supporters van het Zuid-Afrikaanse voetbalteam vieren de overwinning tegen Marokko in het Moses Mabhida stadion in Durban.
AFP / Alexander Joe
De Zuid-Afrikaanse Tokelo Rantie (links) pakt de bal af van de Marokkaanse Kamel Chafni (midden), terwijl Bernard Parker (rechts) toekijkt.
AP / Rebecca Blackwell
Fotografen wachten op klanten om een foto te maken voor een reclame van de Afrika Cup in Durban, Zuid-Afrika.
AP / Rebecca Blackwell
Scheidsrechter Seechurn Rajindraparsad (links) gebaart naar Didier Drogba van Ivoorkust om terug het veld in te gaan na het doelpunt van teamgenoot Yaya Toure tijdens de wedstrijd tegen Tunesië in het Royal Bafokeng stadion in Rustenburg.
AP/ Thema Hadebe
Een Zuid-Afrikaanse voetbalfan heeft zijn gezicht beschilderd in de kleuren van de nationale vlag.
AP / Rebecca Blackwell
De Kaapverdiaanse coach Lucio Antunes viert de overwinning van zijn team tegen Angola in het Nelson Mandela Bay stadion in Port Elizabeth.
AP / Stephane de Sakutin
De Marokkaanse verdediger Issam El Adoua (links) grijpt naar zijn enkel tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Afrika in het Moses Mahiba Stadium in Durban.
AFP / Francisco Leong
De Algerijnse coach Vahid Halilhodzic schopt een bal terug in het Royal Bafokeng stadion.
AFP / Alexander Joe
Een supporter van Ivoorkust kijkt gespannen toe tijdens een wedstrijd van de Afrika Cup tegen Tunesië.
AP / Armando Franca
De Zuid-Afrikaanse aanvaller Katlego Mphela (links) strijdt om de bal met de Marokkaanse Youssef El Arabi (midden) in het Moses Mahiba stadion in Durban.
AFP / Francisco Leong
Voetbalsupporters van Ivoorkust tijdens de wedstrijd tussen Tunesië en Ivoorkust in het Royal Bafokeng stadion in Rustenburg.
AFP / Alexander Joe
De Kaapverdiaanse "Gege" Barros struikelt bijna over de Angolese Amaro (midden) tijdens de wedstrijd in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
AP / Schalk van Zuydam