Dakloze kinderen op de brug

A homeless child stands on one of the trusses of the Quezon Bridge in Manila on January 27, 2013. Philippine President Benigno Aquino on December 19, 2012 signed into law a 2.005 trillion-peso (49 billion USD) budget for 2013, vowing to use higher taxes on tobacco and alcohol to boost programmes to reduce poverty, education, health, agriculture and a cash-transfer scheme for the poor are the key priorities of the appropriations, which are 10.5 percent higher than the 2012 national budget. AFP PHOTO/NOEL CELIS
A homeless child stands on one of the trusses of the Quezon Bridge in Manila on January 27, 2013. Philippine President Benigno Aquino on December 19, 2012 signed into law a 2.005 trillion-peso (49 billion USD) budget for 2013, vowing to use higher taxes on tobacco and alcohol to boost programmes to reduce poverty, education, health, agriculture and a cash-transfer scheme for the poor are the key priorities of the appropriations, which are 10.5 percent higher than the 2012 national budget. AFP PHOTO/NOEL CELIS AFP

Een dakloos kind staat op een van de spanten van de Quezonbrug in Manila. Om hem heen zijn nog meer kinderen te zien. Dakloze kinderen en armoede zijn veelvoorkomende problemen in Manila, de hoofdstad van de Filippijnen.

De Filippijnse president Benigno Aquino heeft op 19 december 2012 een wet ondertekend om een budget van 36 miljard euro te steken in het verminderen van de armoede en verbeteren van het onderwijs, gezondheid en landbouw. Dit wil hij bereiken door de accijns op tabak en alcohol te verhogen.

De Filippijnse president hoopt hiermee de voorzieningen voor de armen en daklozen te verbeteren. „We hebben deze wet ontworpen om de ‘gewone man’ te helpen bij het verbeteren van zijn leven”, aldus Aquino.

Ook ontwierp hij een maandelijkse uitkering voor arme families. Deze uitkering geeft elke maand 25 euro aan de armste families, als ze aan bepaalde criteria voldoen, zoals hun kinderen naar school laten gaan en kinderen en zwangere vrouwen naar gezondheidsonderzoeken bij artsen te brengen. Zo creëert de overheid betere kansen voor arme en dakloze kinderen. Meer dan 26 procent van de Filippijnse populatie (ongeveer honderd miljoen mensen) leeft in armoede.