Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Buitenlandse media over Beatrix: surrogaat-oma en ‘ceo van Nederland’

Grote media drukte rondom de koningin na een bezoek aan een school.
Grote media drukte rondom de koningin na een bezoek aan een school. Veel belangstelling van media voor koningin Beatrix bij een bezoek aan Turkije in 2007. Foto ANP / Frank van Beek

De buitenlandse media berichten uiteraard ook over de wisseling van de wacht. Een “surrogaat-grootmoeder”, “prins Pils” en “de ceo van Nederland” schrijven de media. Een overzichtje.

“Van bier tot water, Nederland krijgt voor het eerst in een eeuw een koning”, meldt persbureau Reuters. Het persbureau heeft het over een “haastige aankondiging” op televisie waarin de troonsoverdracht bekend wordt gemaakt:

“In een land waar een derde van het land onder zeeniveau zit, is het positief om een staatshoofd te hebben dat goed op de hoogte is van de complexiteit om bijna 17 miljoen mensen droog te houden. Dus is het niet toevallig dat Willem-Alexander, die 30 april de troon zal overnemen, het grootste deel van zijn leven bezig is geweest met watermanagement.”

Het persbureau schrijft ook dat zijn huwelijk met prinses Maxima, wegens het verleden van haar vader als minister tijdens de Argentijnse dictatuur “de wenkbrauwen deed fronsen”, maar dat Maxima de “harten van de Nederlanders snel won”:

“Vorig jaar nam ze een duik in het kanaal om de mensen te laten zien hoe ‘schoon’ ze zijn geworden.”

CNN schrijft dat prins Claus de vierde zoon is van Beatrix: “Een vierde zoon, Claus overleed in oktober 2002″.

De BBC schrijft dat koningin Beatrix door veel mensen in Nederland wordt gezien als “surrogaat-grootmoeder”.

“De meeste overheidsinstellingen en universiteiten hebben wel een portret in het gebouw hangen waarop ze trots poseert in een van haar kleurrijke kostuums.”

De Mail Online maakt een mooie grap met een knipoog naar het Britse koningshuis:

“Queen abdicates in favour of her middle-aged son! (no sorry, Charles, not THAT queen, the one in Holland)”

Printscreen.Printscreen.

Ook onze zuiderburen maken van de gelegenheid gebruik om de stemming onder de bevolking te peilen. De Belgische krant de Gazet van Antwerpen verwerkt midden in een artikel over de troonsafstand een peiling:
“Denkt u dat België klaar is voor een troonsafstand van koning Albert II?”

PrintscreenPrintscreen

De Duitse krant Der Spiegel Online kopt “Beatrix dankt ab, Willem-Alexander übernimmt”. De krant schrijft dat koningin Beatrix niet alleen de “cheffin” is van het Huis van Oranje, maar van het hele land:

“Ze wordt ook wel spottend, maar ook bewonderend, de ceo van de firma Nederland genoemd. Ze werkt hard, is steeds goed geïnformeerd en ongelofelijk plichtbewust zeggen alle minister-presidenten die met haar gewerkt hebben. Ze staat ook bekend als controlfreak, en als een lastpak voor journalisten.”

De site schrijft verder dat “het algemeen bekend was dat Beatrix geen fan was van de anti-immigrant, eurosceptische politicus Geert Wilders”:

“Ze verwees in speeches naar de noodzaak voor tolerantie en multiculturalisme, commentaren die werden gezien als kritiek op Wilders zijn anti-islamitische retoriek. Wilders zijn laatste tegenvallende electorale resultaten en zijn afnemende politieke invloed hebben misschien wel bijgedragen aan de beslissing om af te treden.”

Printscreen.Printscreen.

De Franse krant Le Monde brengt ook nog even in herinnering dat er een tijd was dat prins Willem-Alexander bekend stond als “Prins Pils”:

“Zijn bijnaam verwijst naar de liters bier, die hij tijdens zijn studententijd in Leiden consumeerde. De prins werd beschouwd als een jonge hond, die nauwelijks geschikt was voor zijn koninklijke functie, en verwierf daarna geleidelijk legitimiteit onder de Nederlandse bevolking.”

De Spaanse krant El Pais blikt terug op de afgelopen tien jaar en het huwelijk van “Guillermo Alejandro de Orange” met prinses Maxima. De krant schrijft dat er aanvankelijk enige weerstand was tegen het huwelijk:

“Nu behoort dat tot het verleden, Maxima heeft met haar werk de gunst en sympathie van de Nederlanders verdiend. Ze staat bekend als grappig, en daardoor heeft ook Willem-Alexander een paar punten verdiend in de publieke opinie. Verder is het beeld van deze man een beetje saai. Maar het lijdt geen twijfel dat Beatrix de hand heeft gehad in de omvorming van het paar.”

Printscreen.Printscreen.