Brieven

Zo’n zorgwebsite is een dure wassen neus

VVD en PvdA willen een website waarop patiënten de kwaliteit van alle zorgverleners in Nederland kunnen terugvinden, inclusief sterftecijfers en medische missers. Zo kunnen we als burgers een afgewogen keuze maken bij wie we in behandeling willen.

Prachtig initiatief, maar hoeveel is dit waard als dezelfde partijen het wetsvoorstel in de Tweede Kamer al hebben ingediend om de keuzevrijheid van de zorg voor alle burgers te schrappen uit de wet (schrappen artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet)? Dit kabinet geeft daarmee alle macht aan de zorgverzekeraars die de zorg inkopen en daarmee exact bepalen waar je naar toe moet.

Tevens hebben ze hiermee de macht te bepalen dat nieuwe initiatieven in de zorg niet gecontracteerd worden. En dat terwijl nieuwe, effectievere, meer duurzame en vooral goedkoper werkende zorgaanbieders met de invoering van de Zorgverzekeringswet kansen zouden moeten krijgen om in de vraag van patiënten en cliënten te voorzien. Een andere arts; een betere psycholoog; naar de Opvoedpoli in de jeugdzorg; of kleinschalige initiatieven in de ouderenzorg zonder overhead en bureaucratie – ze worden de das omgedaan. Zo’n website is een wassen neus en een enorme verspilling van belastinggeld als die alleen maar de zorgverzekeraar zou dienen, die zijn eigen keuzes al lang gemaakt heeft!

Myra Koomen

Linking-Partners Den Haag, oud-wethouder en oud-Kamerlid

Afgetuigd

Acht jongeren trappen een 22-jarige man op gruwelijke wijze bewusteloos. Deze ‘lieve jongens’ waren waarschijnlijk onder invloed van drank. Vijf vrienden zijn samen sterk genoeg om twee agressieve vrienden tegen te houden tijdens deze mishandeling. Ook zij keken toe en zijn in mijn ogen net zo verantwoordelijk voor deze daad. Het is belachelijk dat de sociale media deze zaak eerder heeft opgelost dan de politie. De politie moet sneller kunnen handelen met de collega’s over de grens, dit hoeft geen twee weken te duren. Heeft de politie computers?

Rick van Drie

16 jaar, Bunnik