Bloedsmaak

Het was opmerkelijk om oud-voetballer Giovanni van Bronckhorst gisteravond te zien in een filmpje over de dopingpraktijken van Eufemiano Fuentes. Vandaag begint het proces tegen de Spaanse arts wiens naam verbonden is aan het onderzoek Operación Puerto.

In 2006 opende de politie in de huizen van Fuentes diverse brommende koelkasten. 185 zakken bloed en 39 zakken bloedplasma lagen opgestapeld. Met een codenaam op een sticker.

Sinds die tijd draagt arts Fuentes vaak een zonnebril. Hij houdt het kekke model het liefst de hele dag op. Tijdens het scheren, in de auto en vooral tijdens persconferenties. Journalisten mogen hem niet meer in de ogen kijken.

Heel verstandig.

Giovanni van Bronckhorst liep gisteren als assistent-coach van Feyenoord over het veld van de Kuip. Hij speelt met een reuzenknuffelolifant in een reclame van de nieuwe shirtsponsor: diergaarde Blijdorp. De voormalige aanvoerder van Feyenoord en het Nederlands elftal was een voorbeeldprof.

Gisteren hield de NOS de microfoon bij Van Bronckhorst onder de neus en vroeg de oud-voetballer of hij wist of er doping werd gebruikt in het Spaanse voetbal. Van Bronckhorst keek strak in de lens en antwoordde dat hij bij Barcelona nooit iets van doping had gemerkt.

Fuentes heeft er nooit een geheim van gemaakt dat bekende sportmensen – dus niet alleen wielrenners – bij hem over de vloer kwamen voor een opfrissertje.

In het filmpje werd de suggestie gewekt dat sommige spelers van Real Madrid en Barcelona mogelijk een keer bij een geopende koelkast van Fuentes hadden gestaan.

Stel je toch eens voor, de bloedzakken voor Cristiano Ronaldo en Carles Puyol liggen met de codenamen Fado en Krullenbol naast elkaar in het botervakje van een koelkastdeur.

Van Bronckhorst was zo eerlijk om te zeggen dat hij na een paar weken van cyclo-biechten vermoedde dat er in andere sporten ook doping gebruikt wordt. Ja, ook in het voetbal.

Andres Iniesta kwam in beeld. Hij ramde de bal langs keeper Maarten Stekelenburg. Als het voetbalteam van Spanje op het WK 2010 doping gebruikte, dan moet er misschien een streep door de overwinning.

Scoorde Iniesta met opgepept bloed?

Er is geen reden om alle voetballers op hun woord te geloven en alle wielrenners te wantrouwen.

De Spaanse justitie heeft gekozen om de verstrekkers van doping aan te pakken, niet de gebruikers. Zodoende zullen de namen van veel sporters niet genoemd worden. Alleen de profwielrenners staan in hun blote kont en wachten op het sissende geluid tijdens het brandmerken van hun huid.

In welke staat raakt Nederland als blijkt dat voetballers op een WK doping gebruiken? Vindt de natie het prachtig als Spanje wordt onttroond en de wereldbeker na een poetsbeurt in de vitrine komt te staan van de KNVB?

Voorlopig zitten de kaken van veel verdachten op elkaar. Met geen koevoet open te krijgen. Sterker nog, de Spaanse rechter neemt de sporters in bescherming. De macht van een voetbalclub als Real Madrid en daaraan gelieerde politici speelt mogelijk een rol.

Dit weekend won de Nederlandse wielrenner Tom Jelte Slagter de Tour Down Under. Hij reed vorig jaar bij Rabo, nu zwaaide hij in een shirt van Blanco. Dat klinkt schoon.

Hoe wit zal het shirt van Real Madrid nog zijn na het proces rond Eufemiano Fuentes?