Bloedgeld in Amerikaans debat over wapens

De „epidemie van vuurwapengeweld [...] is niet langer te tolereren”, zei president Barack Obama eerder deze maand. Niet eerder sinds de Tweede Wereldoorlog heeft een Amerikaanse president zulke ambitieuze plannen gepresenteerd om het vuurwapengeweld in zijn land tegen te gaan.

De Verenigde Staten wacht een bijzonder fel debat. Obama neemt het op tegen een groot deel van het Congres en tegen een machtige wapenlobby: de National Rifle Association (NRA) is door Congresleden een aantal jaren achter elkaar aangeduid als de machtigste lobbygroep in de VS. Zij heeft daarvoor een aparte organisatie, het Institute for Legislative Action. Op de website hiervan (nraila.org) is te volgen wat voor argumenten de tegenstanders van wapencontrole gebruiken. Hier staat bijvoorbeeld het veelbesproken verwijt dat Obama’s kinderen veilig zijn wegens hun gewapende bewakers op school, maar dat hij niet geïnter esseerd is in de bescherming van andermans kinderen. Strijdlustige video’s waarin de president hard wordt aangevallen, zijn te zien via Youtube.

Ook bij de NRA zelf is veel te vinden voor wie het debat wil volgen. De site (nra.org) heeft een videokanaal met filmpjes en interviews. Op de twitter-homepage (@nra) staat nog eens de tekst van het tweede amendement op de Amerikaanse Grondwet, dat al jaren het fundament vormt onder de opstelling van de wapenlobby: „Aangezien een goed geregelde militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, zal geen inbreuk worden gemaakt op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen.”

Wie het debat op rechts in een bredere politieke context wil volgen, kan ook goed terecht op de oer-conservatieve sites breitbart.com en redstate.com. Op beide blogs gaat de discussie vaak over gun control.

Er zijn veel organisaties en groepen die tegen de NRA ingaan en pleiten voor betere controle. Een daarvan is het Violence Policy Center (vpc.org). Op hun website is een rapport te vinden dat verplichte lectuur is voor iedereen die zich in het thema wil verdiepen. De titel: Bloedgeld. Hoe de wapenindustrie de NRA financiert.

In ieder geval twee federale organisaties proberen een landelijke koepel te vormen voor groepen die zich op lokaal of staatsniveau inzetten voor meer controle op wapens. Dat zijn de Brady Campaign (bradycampaign.org) alsmede de ‘Coalitie om wapengeweld te stoppen’ (csgv.org). Thirdway.org heeft een bredere agenda, maar besteedt ook veel aandacht aan voorstellen om de controle op vuurwapens te versterken.

Eerder deze maand begon AmericansForResponsibleSolutions.org, een initiatief van ex-Congreslid Gabrielle Giffords, die twee jaar geleden zwaar gewond raakte bij een aanslag, en haar man en ex-astronaut Mark Kelly. Hun doel: geld inzamelen als tegenwicht tegen de invloed van de wapenlobby.

met medewerking van Guus Valk (Washington)