Blanco-renner Slagter wint Tour Down Under

Door de zege van de 23-jarige renner Tom-Jelte Slagter gaat de Nederlandse Blanco-ploeg nu aan de leiding in het Pro Tourklassement.

Amsterdam. Wielrenner Tom-Jelte Slagter heeft de Tour Down Under gewonnen. De 23-jarige renner van de Blanco-ploeg, de opvolger van de Rabo-ploeg, had zaterdag de leiding in het klassement overgenomen van de Brit Geraint Thomas. Die koppositie kwam gisteren in de afsluitende etappe niet meer in gevaar. De Brit eindigde als derde in het eindklassement, achter de Spanjaard Javier Moreno.

Donderdag had Slagter ook al voor het eerste dagsucces voor de nieuwe Blanco-ploeg gezorgd. In de etappe naar Stirling was de Nederlander snelste in de sprint. Hij was uiteraard blij met de eerste grote overwinning uit zijn loopbaan. „Ik wil elk jaar wel zo’n start van het seizoen hebben”, zei Slagter tegen de NOS. „Ik heb hier deze week mijn eerste ritzege behaald en nu sta ik hier als winnaar in de trui. Ik kan het bijna niet geloven. Mentaal en fysiek is dit een belangrijke stap voor mij. Natuurlijk zullen de verwachtingen nu groter zijn, maar het geeft mij ook veel vertrouwen.”

Door de eindzege van Slagter in de Tour Down Under, de eerste Pro Tourwedstrijd van het wielerseizoen, gaat Blanco nu aan de leiding in het Pro Tourklassement.

Thuisrijder Mark Renshaw zorgde bijna nog voor een dubbel feestje voor de Blanco-ploeg. De Australische sprinter greep gisteren echter net naast de dagzege, die na een negentig kilometer lang criterium door de straten van Adelaide naar André Greipel ging. Voor de Duitser was het de honderdste profzege uit zijn loopbaan. Novum