Berlijnse techno rond een carillon

CD Dance

Pantha du Prince & the Bell Laboratory: Elements Of Light ***

De exotische naam Pantha du Prince is de artiestennaam van dj/techno-producer Hendrik Weber uit Berlijn. Weber, die al meer dan tien jaar cd’s uitbrengt, heeft een brede blik. Zo werkte hij in het verleden samen met leden van de New Yorkse art-bands Animal Collective en LCD Soundsystem, wat leidde tot een gedeconstrueerde popmuziek op technoleest.

Voor zijn nieuwste opnamen ging Weber naar Noorwegen en boetseerde de elektronicaklanken rond de vijftig bronzen bellen van een carillon. Een carillon kan zowel melodisch als percussief worden gebruikt, de klank doet in de eerste plaats denken aan kerkklokken, maar in de handen van Pantha du Prince blijkt het effect evengoed dansbaar te kunnen zijn, of meditatief. Zo bieden de vijf nieuwe tracks op Elements Of Light, in lengte variërend van vier tot ruim zeventien minuten, een opmerkelijke verbintenis tussen disco en ashram, soms op het geestverruimende af. De helderheid van de kerkklokken in combinatie met het langzaam aanzwellende geschuifel van elektronische percussie heeft een minimalistisch, arctisch effect. Soms heeft Pantha du Prince de klokken met effectapparatuur bewerkt en wordt de bronzen klank zanderig, als Tom Waits die een carillon nadoet.