Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Kijken: de mooiste documentaires over koningin Beatrix op een rij

Prinses Juliana feliciteert de kersverse koningin Beatrix op het balkon op 30 april 1980. Binnenkort kan zij haar zoon feliciteren als hij het stokje overneemt.
Prinses Juliana feliciteert de kersverse koningin Beatrix op het balkon op 30 april 1980. Binnenkort kan zij haar zoon feliciteren als hij het stokje overneemt. Foto ANP / Capital Photos

Beatrix treedt eind april af. Dat maakte ze zelf bekend in een ingelaste toespraak. Documentaires zullen vast nog volgen over haar leven en regeren, maar door de jaren heen werden al vele terugblikken en documentaires over de prinses en later koningin gemaakt. Kijk er hier een aantal terug.

Beatrix, Majesteit uit 2009, een filmportret van koningin Beatrix door regisseur Michiel van Erp. Hij reisde een jaar lang met de koningin mee en ging op zoek naar haar menselijke kanten. De film legt ook hoogte- en dieptepunten vast uit het leven van een aantal naamgenoten van Beatrix. De aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag 2009 komt ook in de film voor:

In 2005 maakte RTL4 een tweeluik: Beatrix: achter het koninklijk masker ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum:

En deel 2:

Dertig jaar Beatrix: het koningschap, NOS, uitgezonden donderdag 29 april 2010:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dertig jaar Beatrix, de koninginnedagen, van de NOS, uitgezonden op 28 april 2010:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

En ook van de NOS, vijf jaar geleden, met haar zeventigste verjaardag. Veelbesproken onbesproken, Koningin Beatrix 70 jaar:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Beatrix maakte ook zelf een documentaire. In 1979 maakt ze een film waarin ze aandacht besteedt aan de problemen van ‘buitenlandse kinderen’ in Nederland. De speciale verslaggeefster roept op tot tolerantie en begrip, anders zou de zaak uit de hand lopen. Hier terug te zien in Andere Tijden:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.