agenda

Dinsdag 29 januari

In Genève begint de strijd om de opvolging van Pascal Lamy als directeur-generaal bij Wereldhandelsorganisatie WTO. De Fransman vertrekt 31 augustus, de naam van de nieuwe topman moet op 31 mei bekend zijn. Er zijn kandidaten uit Costa Rica, Ghana, Indonesië, Kenia, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Jordanië en Brazilië. De WTO werd in haar zeventienjarig bestaan bijna altijd geleid door iemand uit de rijkere landen. Alleen Supachai Panitchpakdi uit Thailand doorbrak die westerse hegemonie.

Het is een aantal keren uitgesteld, maar nu lijkt de investeringsconferentie voor Soedan in Duitsland toch echt door te gaan. Eerst ging zij niet door omdat Amerika niet meedeed, daarna omdat demonstranten de Duitse ambassade in Khartoum bestormden. Soedan hoopt met de conferentie in Berlijn investeringen binnen te halen om uit de economische crisis te komen.

Woensdag 30 januari

In Koeweit komt een hulpconferentie bijeen voor Syrische vluchtelingen en ontheemden. De Verenigde Naties willen 1,5 miljard dollar binnenhalen voor de miljoenen Syriërs die zich door de burgeroorlog steeds meer in een „snel verslechterende humanitaire situatie” bevinden.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Georgië, Maia Panjikidze, brengt een bezoek aan Estland. Panjikidze (52) was lerares Duits voordat ze in 1994 bij het departement ging werken. Hoewel ze zit in een regering die onder leiding van miljardair Bidzina Ivanisjvili streeft naar normalisering van de betrekkingen met Rusland, moet ze ook contact houden met anti-Russische ex-sovjetrepublieken, zoals Estland.

Donderdag 31 januari

Tegenstanders van het homohuwelijk gaan in Frankrijk de straat op om te protesteren tegen een voorgenomen wetswijziging. Op dinsdag 29 januari zou het Franse parlement, de Assemblée Nationale, zich buigen over een voorstel om huwelijken tussen partners van een gelijk geslacht mogelijk te maken.

Vrijdag 1 februari

In München begint de driedaagse Munich Security Conference. Dit jaar komt de Amerikaanse vicepresident Biden naar de Beierse hoofdstad. Politici grijpen de conferentie over defensiezaken vaak aan voor krachtige stellingnames of politieke waarschuwingen. In 2007 noemde president Poetin van Rusland de VS daar een bedreiging voor de wereldvrede.

In de Hofburg in Wenen organiseert de radicaal-rechtse partij FPÖ voor het eerst het ‘Wiener Akademikerball’, compleet met Mitternachtspublikumsquadrille. Het bal is omstreden omdat het in de plaats komt van een bal van rechtse studentencorporaties. Verschillende linkse en joodse organisaties stellen dat eerdere bals een racistische en antisemitische sfeer ademden, en vrezen dat dit nu weer zo zal zijn.

Begin van de ceremonie voor de crematie in Phnom Penh van de voormalige Cambodjaanse koning Sihanouk. De vorst, nog altijd door veel Cambodjanen vereerd, stierf al in oktober vorig jaar, maar heeft drie maanden opgebaard gelegen in het koninklijk paleis. Op 4 februari wordt hij eindelijk gecremeerd.

Zaterdag 2 februari

Voor het eerst sinds hun gewapende opstand in 1994 houden de Maoïsten in Nepal een soort congres. Het komt nauwelijks meer voor, maar de Nepalese communisten tooien zich nog altijd met de konterfeitsels van Marx, Engels, Lenin, Stalin en Mao.

Zondag 3 februari

Op Cuba mogen burgers naar de stembus voor vijfjaarlijkse parlementsverkiezingen. Er doen geen politieke partijen mee, omdat er op Cuba maar één partij bestaat: de communistische. De helft van de zetels in de Nationale Assemblee van de Volksmacht wordt voorgedragen door maatschappelijke organisaties, zoals de vakbond, de rest door ‘volksvergaderingen’.

In Kairo moet het Constitutionele Hof een uitspraak doen over de rechtmatigheid van de grondwetgevende vergadering die een nieuwe grondwet heeft opgesteld. De omstreden constitutie, volgens critici een stap naar islamisering van Egypte, is in december door 64 procent van de opgekomen kiezers goedgekeurd. Bijna tweederde van de kiesgerechtigden bleef thuis.

Maandag 4 februari

De Turkse premier Tayyip Erdogan gaat naar Praag voor een bezoek aan scheidend premier Václav Klaus van Tsjechië.