Ach, fans zijn emotioneel

Drie talenten van Feyenoord spelen nu bij FC Twente. Gisteren waren ze even terug in de Kuip (0-0).

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Leroy Fer (23), Luc Castaignos (20) en Jerson Cabral (22) dachten met FC Twente op een hoger plan te komen dan bij hun jeugdliefde Feyenoord. Het Rotterdamse legioen voelt zich verraden en liet dat gisteren in woord en gebaar weten. Beide partijen hoopten in de Kuip op sportieve wraak. De strijd bleef met een gelijkspel onbeslist.

Voor FC Twente voelde het doelpuntloos gelijkspel als een nederlaag, Feyenoord mocht zich de morele winnaar noemen. Het elftal van coach Steve McClaren liet zich allerminst zien als een kampioenskandidaat en wist net als eerder in uitduels bij Ajax en PSV niet te overtuigen. De koppositie werd afgestaan aan PSV, dat met 5-1 bij Heracles won. McClaren kwam na afloop niet verder dan zijn inmiddels gebruikelijke cliché. „Als je wilt winnen, dan moet je scoren.”

Fer was weliswaar de beste speler van Twente, maar ook hij kon het verschil niet maken. Al was de fysiek sterke speler in de slotfase nog dicht bij een treffer. Spits Castaignos kwam na een teleurstellend duel weer niet tot scoren en bleef als topscorer van FC Twente staan op acht doelpunten.

Fer, Castaignos en Cabral hopen bij Twente de verwachtingen in te lossen op weg naar een avontuur bij een grotere club in het buitenland. De drie zijn inmiddels de status van talent ontgroeid, maar zijn in Enschede nog lang niet onomstreden. Tot dusver kenden ze ieder voor zich problemen. Door blessures, vormverlies en gebrek aan vertrouwen werden ze teruggeworpen om vervolgens langzaam weer stapjes vooruit te zetten.

Het verwachtingspatroon van Fer is het hoogste. Ruim anderhalf jaar geleden werd hij voor 5,5 miljoen euro gekocht als een speler die Bryan Ruiz en Theo Janssen moest doen vergeten. Hij droeg het prijskaartje aanvankelijk als een loden last en had moeite rust in zijn spel te krijgen. Hoewel Fer meer dan honderd duels voor Feyenoord had gespeeld, was hij als voetballer alles behalve volwassen.

Vorig seizoen liet Fer slechts bij vlagen zijn talent zien en was een uitverkiezing voor het EK eigenlijk nooit een optie. Maar aan het begin van de huidige jaargang leek alles opeens op zijn plaats te vallen. Fer begon dusdanig goed dat de nieuwe bondscoach Louis van Gaal hem bij Oranje haalde. Uitgerekend bij zijn invalbeurt in zijn tweede interland tegen Turkije liep hij een zware knieblessure op en raakte maanden uitgeschakeld.

Castaignos gold in de jeugd van Feyenoord als hét talent in de spits. Al na 37 wedstrijden voor Feyenoord stapte hij in 2011 over naar Inter. Bij de Italiaanse topclub speelde Castaignos slechts zes competitieduels en belandde op een zijspoor. De spits had in zijn hart best teruggewild naar Feyenoord, maar de club kon hem niet meer betalen. FC Twente haalde hem afgelopen zomer voor zes miljoen euro naar Enschede.

Dit seizoen staat Castaignos tot dusver pijnlijk genoeg symbool voor het gebrek aan scorend vermogen bij Twente. De club heeft verreweg de minste tegendoelpunten (14), maar maakte zelf slechts 35 treffers. Het 0-0 gelijkspel in de Kuip was symptomatisch voor Twente. De verdedigers benadrukten dat het vooral schort aan doelpunten voorin. Castaignos kon het niet meer dan beamen.

Vleugelaanvaller Cabral, die een half jaar geleden werd geruild voor Wesley Verhoek, blijkt ook bij Twente niet zo goed te zijn als hij zelf denkt. Gisteren bij zijn terugkeer in Rotterdam kwam hij niet van de reservebank af. Een invalbeurt had hem ongetwijfeld op een fluitconcert van de Rotterdamse aanhang komen te staan. Dat bleef hem in tegenstelling tot Fer bespaard. „Verrader”, galmde het door de Kuip als Fer de bal had. Het raakte hem nauwelijks. Fer: „Ach, ze mogen wel weer met iets nieuws komen. Of er gewoon mee stoppen kan ook. Maar de fans van Feyenoord zijn nu eenmaal emotioneel. Mijn overstap naar Twente ligt gevoelig. Toch blijf ik voor altijd een jongen van hier.”