WK Sprint: Oenema breekt eigen record 500 meter, Mulder blijft aan kop

Tijdens het WK Sprint in Salt Lake City heeft de Nederlandse Thijsje Oenema een nieuw Nederlands record gereden. Ze verbeterde haar eigen record op de 500 meter sprint en reed in 37:06. Dat was net niet snel genoeg voor een eerste plaats: Lee Sang-Hwa reed de tweede 500 van het sprinttoernooi in 36:99. Michel Mulder begint na een tegenvallende 500 meter bij de mannen toch als leider aan de afsluitende 1000 meter.

De Koreaanse, de wereldkampioene van 2010, was zeven honderdsten sneller dan Oenema. Beixing Wang (37,23) werd op gepaste afstand derde. Margot Boer (elfde), Laurine van Riessen (achttiende) en Marrit Leenstra (twintigste) bleven ver weg van de bovenste plaatsen.

Oenema reed gisteren voor het eerst een record in 37:38. Vorige week werd het toenmalige Nederlandse record verbroken door Margot Boer - dat was 37.54, door Andrea Nuyt in 2002. In het klassement staat Oenema vierde.

Richardson aan leiding

Heather Richardson gaat na drie afstanden aan de leiding. De Amerikaanse verdrong dankzij haar tijd van 37,24 seconden op de tweede 500 meter de Chinese Jing Yu van de eerste plaats. Thijsje Oenema maakte indruk door in een nieuw Nederlands record van 37,06 naar de tweede plaats op de 500 meter te sprinten. Richardson verdedigt later op de dag op de afsluitende 1000 meter een voorsprong van zeven honderdsten op titelverdedigster Yu en negen honderdsten op Lee.

Oenema, die aan de dag was begonnen als nummer vijf van het klassement, heeft met een achterstand van 26 honderdsten ook nog volop zicht op het podium.

Mannen: Michel Mulder begint als leider aan 1000 meter

Michel Mulder begint vandaag als leider aan de afsluitende 1000 meter op het WK sprint. De 26-jarige Zwollenaar hield ondanks een matige 500 meter, waarop hij in 34,75 seconden slechts zestiende werd, net genoeg tijd over om de Fin Pekka Koskela achter zich te houden.

De 500 meter werd net als zaterdag gewonnen door de Japanner Joji Kato (34,29), die vanwege zijn slechte staat van dienst op de kilometer geen rol van betekenis speelt in het klassement.

Mulder en Hein Otterspeer gingen in de laatste rit van start en leken de mogelijkheid te hebben om te profiteren van het matige optreden van Koskela (negende in 34,63). Een valse start bracht beide Nederlanders echter uit hun concentratie, waarna ook de race verre van vlekkeloos verliep. Otterspeer duikelt door zijn tijd (34,81) van de derde naar de vijfde plaats.

Voor Stefan Groothuis is de schade die hij opliep op de 500 meter niet meer te herstellen. De titelverdediger kwam in de bocht met zijn hand aan het ijs en eindigde met 35,29 in de achterhoede. In het klassement bezet hij een schamele zeventiende plaats. Mulder heeft na drie afstanden in het klassement een voorsprong van dertien honderdsten op Koskela. De Canadese schaatsers Jamie Gregg (+34) en Gilmore Junio (+71) bezetten de plaatsen drie en vier. Otterspeer moet 73 honderdsten goed maken.

    • Mirjam Remie