Weg met die Union Jack - wordt dit de nieuwe vlag van Australië?

Het voorstel voor een nieuwe Australische vlag. Foto Australian National University

In Australië willen ze af van de Union Jack op hun nationale vlag. Dat herinnert maar aan de Britse koloniale geschiedenis, en zorgt bovendien voor verwarring op sportevenementen. Dit is het voorstel voor een nieuwe vlag.

Als het aan ontwerper John Blaxland ligt, militair historicus aan de Australische Nationale Universiteit in hoofdstad Canberra, wordt dit ‘m. Deze vlag doet volgens hem meer recht aan de geschiedenis van zijn land, zo vertelt hij aan The Telegraph.

Twitter avatar JohnBlaxland1 John Blaxland THE “NEW AUSTRALIAN FLAG” to music! http://t.co/cTlbZD5j

Aborginals, multiculturalisme én koloniale verleden op één vlag

Het zwart met geel aan de linkerkant van de vlag refereert aan de aboriginals, die nu (nog) een eigen vlag hebben. In de grote gele ster (de zevenpuntige Commonwealth Star, die de Federatie van Australië symboliseert) staan 250 punten, verwijzend naar de verschillende Aboriginal-talen en inheemse talen van Australische immigranten.

Die Union Jack hoeft ook weer niet helemaal te verdwijnen. Een gedeelte ervan is nog zichtbaar, in de herkenbare kleuren kobaltblauw, rood en wit. Want de hele Brits-Australische geschiedenis weggooien is onmogelijk, vertelt Blaxland aan The Thelegraph:

“We kunnen verdergaan, we kunnen reflecteren op de geschiedenis maar erkennen in het ontwerp ook dat we ons Britse erfgoed niet helemaal weg kunnen gooien.”

De huidige Australische vlag, omhooggehouden door een fan tijdens het tennistoernooi Australian Open. Foto Reuters / Daniel Munoz

De huidige Australische vlag, omhooggehouden door een fan tijdens het tennistoernooi Australian Open. Foto Reuters / Daniel MunozDe huidige Australische vlag, omhooggehouden door een fan tijdens het tennistoernooi Australian Open. Foto Reuters / Daniel Munoz

Wel moet er volgens hem iets veranderen.

“Ik snap de betekenis van de huidige vlag, ik snap de betekenis van de Union Jack. Maar ik snap ook dat het een boel mensen niet bevalt. We hebben volgens mij een compromis nodig, dat alle Australiërs aanspreekt.”

‘Why on earth do we still have this flag?’

Ook uit andere hoeken klinken geluiden voor een nieuwe vlag. De organisatie Ausflag die lobbyt voor een nieuw vlag vindt dat de huidige vlag zich te weinig onderscheidt van die van andere landen, wat op sportevenementen voor verwarring zou zorgen. En Peter FitzSimons, columnist en voormalig rugbyplayer, opende zijn column in the Sydney Morning Herald dit weekend als volgt:

“So why on earth, in the 21st century, do we still have a flag that reserves 25 per cent of its acreage proclaiming our allegiance, first and foremost, to Great Britain!?”

    • Mirjam Remie