Wat is de prijs van een vernietigd leven? (en drie andere longreads)

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Deze week lazen we onder meer een aangrijpend verhaal over de gevolgen van kindermisbruik en hoe een ex-sekssymbool en ex-verslaafde langzaam weer opkrabbelt.

Wat is de prijs van een vernietigd leven?

Jaren later komt Nicole erachter dat ze in haar jeugd niet alleen door had vader is misbruikt, maar dat de foto’s die hij toen maakte nog steeds circuleren in de krochten van internet. Haar misbruikfoto’s worden dag in dag uit door duizenden mensen bekeken.

Door het Victim Notification System krijgt Nicole iedere keer als er iemand wegens kinderporno voor de rechter verschijnt die ook haar foto’s in bezit heeft, een brief thuis. Stapels en stapels brieven komen binnen – de garage staat er vol mee.

In honderden rechtszaken wordt Nicole als slachtoffer gezien en het juridische steekspel over een vergoeding begint. Want welk bedrag moet je op een vernietigd leven zetten? Lees het ongemakkelijke en aangrijpende verhaal bij The New York Times (7.948 woorden, ongeveer 36 minuten leestijd).

Ex-sekssymbool en ex-verslaafde. Nu is D’Angelo terug

Of je de muziek van D’Angelo nu goed kent of niet, de kans is groot dat clip waarin hij met ontbloot bovenlijf te zien was, herinneringen oproept. Het was een enorme hit, maar daarna ging het steeds slechter met hem.

Dertien jaar lang bracht Michael Eugene Archer, zoals hij in het echt heet, niets uit. Wel sloeg hij in september 2005 meerdere keren over de kop met zijn Hummer, dronken en onder hevige invloed van cocaïne. Eerder dat jaar was hij gearresteerd; zijn mug shot toonde een ongelukkige, dik geworden versie van de man met het six pack uit de video.

Hoe is het nu met D’Angelo? Medio vorig jaar trok GQ-schrijfster Amy Wallace met hem op. Ze schrijft zijn verhaal prachtig op: hoe hij na dat dieptepunt langzaam weer opkrabbelde en begin 2012 zelfs weer optrad. (7.714 woorden, ongeveer 35 minuten leestijd).

Cocaïne op de begroting. De wonderlijke totstandkoming van The Blues Brothers

Een verhaal van Vanity Fair zorgt ervoor dat je de volgende keer op een hele andere manier naar The Blues Brothers kijkt. Het blijkt dat het een klein wonder is dat de film überhaupt is afgerond. Het grootste probleem? De onhandelbare John Belushi, één van de grootste Amerikaanse sterren op dat moment. Cocaïne stond speciaal voor hem als aparte kostenpost op de begroting.

Het hele verhaal over hoe het er dertig jaar geleden achter de schermen aan toeging vind je op de site van Vanity Fair. (6.091 woorden, ongeveer 28 minuten leestijd)

Het bizarre verhaal van de sportheld en zijn dode vriendin die niet bestond

Meerdere grote Amerikaanse media schreven erover de afgelopen tijd: Manti Te’o, een uitblinkende college football-speler, werd in september getroffen door een enorm drama. Hij verloor eerst zijn oma en toen zijn vriendin – die wel ternauwernood een auto-ongeluk overleefde, maar daarna stierf aan leukemie. Hij bevocht de tegenslag op het veld, door nóg beter te gaan spelen. Opmerkelijk verhaal? Het wordt nog veel gekker.

Want Te’o’s vriendin, Lennay Marie Kekua, heeft nooit bestaan, schrijft Deadspin in een onthullend verhaal (4.082 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd). Op het blog vind je meer over dit bizarre verhaal.

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.

    • Lex Boon en Peter Zantingh